Politika & Kriminal

Centar za mirovne studije podigao je kaznenu prijavu zbog one snimke na kojoj policija tjera migrante iz zemlje

Osim istrage, traže se ostavke ministra, ravnatelja policije i načelnika uprave za granicu

FOTO: Screenshot/Border violence monitoring

Snimkama koje pokazuju hrvatske policajce kako prepraćuju stotine migranta u pravcu Bosne i Hercegovine bavit će se naposljetku i Državno odvjetništvo. Centar za mirovne studije i Inicijativa dobrodošli podnijeli su jučer kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog, kako kažu, nezakonitog postupanja policijskih službenika na granici BiH.

Kako je na tiskovnoj konferenciji pred prostorijama DORH-a u centru Zagreba izjavila Sara Kekuš iz CMS-a, udruge koje su podnijele kaznenu prijavu smatraju da snimke upućuju na “zabrinjavajuće ponašanje policijskih službenika na granici s BiH”, koji su “prekoračili svoje ovlasti, nanijeli materijalnu štetu osobama koje su protjerivali i grubo povrijedili njihova prava nečovječnim postupanjem”.

Ostavke zbog nezakonitog djelovanja policije

Kekuš je navela kako smatra da je izbjeglicama trebalo biti omogućeno traženje međunarodne zaštite te da ovakvo postupanje policije krši međunarodno pravo, odnosno zabranu kolektivnog protjerivanja.

“Tražimo učinkovitu istragu te ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika uprave za granicu Zorana Ničena, oni su ti koji su trebali osigurati zakonito djelovanje policije”, kazala je Kekuš.

Udaljavanje pod prijetnjom

Ona je podsjetila i kako se MUP “vrlo ležerno” odnosi prema pojmu odvraćanja s granice, kojim se u službenoj reakciji ministarstva objašnjavaju postupci policije koji se vide na snimkama objavljenim u nedjelju.

MUP je dosad, tvrdi Kekuš, objašnjavao kako se kod odvraćanja radi samo o prisutnosti na granici, a sad se već govori o postupanjima na crti za koju nije sigurno na čijem je teritoriju. “Vrlo je jasno po načinu na koji policajci postupaju prema izbjeglicama da se te osobe udaljavaju pod prijetnjom i mi to vidimo kao nezakonito protjerivanje”, zaključila je Kekuš

Nastavite čitati