Često, znamo, pišemo o suludim zapošljavanjima, ali slučaj kazališta u Požegi naprosto je senzacija

Mali teatar nema glumaca, ali dobiva četvrtu osobu za scensko tehničke poslove - gospođu koja je 2015. otamo otišla s otpremninom

ZADNJA IZMJENA: stu 13, 2017

Gradsko kazalište Požega mala je ustanova, ima tek devetero zaposlenih od kojih ni jedan nije glumac. U tom minijaturnom teatru, međutim, na scensko-tehničkim poslovima zaposlene su čak su tri osobe. Za koji dan pridružit će im se i četvrta – voditeljica scensko-tehničkih poslova, dakle osoba koja će im biti šefica. Tako će kazalište bez glumaca u scensko-tehničkom odjelu imati gotovo 50 posto od svih zaposlenih.

Upravno vijeće na čijem je čelu požeška slikarica Anita Grbavac Jakobović, prije nekoliko tjedana hitno je izmijenilo sistematizaciju i raspisalo natječaj (zaključen prošloga petka) za, kažu nam u tom kazalištu, posve nepotrebno radno mjesto. Na njega će sljedećih dana biti primljena Sanja Galić, na osobno inzistiranje HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića.

Galić i Kapulica se znaju još iz Mladeži HDZ-a

Da Sanja Galić bude uhljebljena na izmišljeno i u Gradskom kazalištu Požega posve nepotrebno radno mjesto, zaslužan je, kažu naši izvori, i Mario Kapulica, član predsjedništva HDZ-a i od siječnja ove godine predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.

Sanja Galić, inače, jedno je vrijeme radila kao zamjenica ravnatelja Gradskog kazališta Požega, ali je odatle otišla u ožujku 2015. s pripadajućom otpremninom, a potom, sve do danas, bila bez posla pa se stranka sada pobrinula da je uhljebi.

Ona i Mario Kapulica dugogodišnji su bliski prijatelji, znaju se još iz vremena dok su oboje bili u Mladeži HDZ-a; Kapulica kao predsjednik stranačkog podmlatka danas vladajuće stanke, a Sanja Galić kao dopredsjednica.

Zapošljavanje Galić će koštati stotinjak tisuća kuna

Njihove su veze i danas čvrste: Kapulica je čest gost Požeško-slavonske županije i kada dođe ondje redovito se sastaje sa Sanjom Galić. Mario Kapulica nije odgovarao na Telegramove pozive ni sms poruke, jednako kao ni predsjednica Upravnog vijeća Gradskog kazališta Požega, Anita Grbavac Jakobović. Željeli smo ih upitati zašto kazalištu nameću posve nepotrebno radno mjesto i opterećuju ionako tanak proračun te ustanove, no ostali smo uskraćeni za odgovor.

Rad Gradskog kazališta financira Grad Požega (ono samo ostvaruje tek manji dio prihoda), a od oko 1,3 milijun kuna 800.000 ode na plaće. Sada će se taj iznos, zapošljavanjem šefice scensko-tehničke službe, povećati za još stotinjak tisuća kuna. Uhljebljivanje HDZ-ovih kadrova u Gradu Požegi poprimilo je razmjere epidemije.

Svi prelaze na sve bolje plaćena mjesta

Tako je Igor Bajt, član Gradskog odbora HDZ-a (predsjednik te stranke u Požegi, tamošnji je gradonačelnik Darko Puljašić) dobio posao u gradskoj tvrtki Komunalac, prvo da bi zamijenio radnika na bolovanju, a potom mu je nađeno mjesto poslovođe. Još jedan član Gradskog odbora HDZ-a Goran Peić, također je zaposlenje dobio u gradskoj tvrtki Tekija, gdje trenutno čeka bolje radno mjesto nego što je popisivanje vodomjerâ.

Ines Obradović, također aktivna u Gradskom odboru HDZ-a Požege, kći aktualnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova Cvjetka Obradovića (imenovan na tu dužnost u rujnu ove godine) donedavno je bila tajnica direktora u gradskoj tvrtki Tekija, ali je, zahvaljujući gradonačelniku Puljašiću, prebačena na bolje plaćeno radno mjesto u gradski Upravni odjel za EU integracije.

Ante Brkić je oštetio državni proračun za gotovo 300 tisuća kuna

Tajnik Gradskog odbora HDZ-a, Ante Brkić, imenovan je, uz solidnu mjesečnu naknadu, za predsjednika Nadzornog odbora gradske tvrtke Komunalac, a i predsjednik je Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe grada Požege. Također, užurbano mu se traži posao, no s obzirom na jednu raniju sudsku presudu (kao ravnatelj požeškog Doma za starije i nemoćne, zloupotrebom položaja i ovlasti oštetio državni proračun za gotovo 300 tisuća kuna te je bio osuđen na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine), njegov je slučaj malo kompliciraniji.

Osobito je zanimljivo imenovanje Marijana Pilona, umirovljenog policajca i dopredsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a Požeško-slavonske županije, u Nadzorni odbor gradske tvrtke Tekija. On je stric zamjenika gradonačelnika Marija Pilona, inače potpredsjednika Gradskog odbora HDZ-a Požege. Mario Pilon predsjednik je Skupštine Tekije, a njegov stric, rekli smo, ondje je član u Nadzornog odbora.

Drago Hedl
Istraživački novinar
546 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program