Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Četrnaest zemalja EU pozvalo izraelske vlasti da povuku odluku o izgradi naselja na Zapadnoj obali

'Ovo prijeti održivosti rješenja o uspostavi buduće države Palestine', poručile su

This picture taken on May 10, 2022 shows a view of construction work in the Jewish settlement of Givat Zeev, between Jerusalem and Ramallah, in the Israeli-occupied West Bank. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
FOTO: AFP

Četrnaest europskih zemalja u petak je izrazilo “duboku zabrinutost” odlukom Izraela da izgradi preko 4000 novih stambenih objekata za židovske doseljenike na okupiranim palestinskim područjima, izvijestilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Pozivamo izraelske vlasti da povuku tu odluku”, navedeno je u zajedničkom priopćenju Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Irske, Grčke, Luksemburga i Malte. Izrael je odobrio izgradnju naselja za području Zapadne obale čime je nastavio dosadašnju praksu protivnu međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda.

“Nova naselja će postati dodatna prepreka rješenju o uspostavi dviju država. Izraelska naselja su jasna povreda međunarodnog prava i opstruiranje uspostavljanja pravednog i čvrstog mira između Izraelaca i Palestinaca”, stoji u priopćenju 14 zemalja.

‘Ovo prijeti održivosti rješenja o uspostavi buduće države Palestine’

“Ova odluka o gradnji naselja, kao i rušenju palestinskih domova i izbacivanju ljudi iz kuća, utječe na palestinsko stanovništvo u istočnom Jeruzalemu i području C, te direktno prijeti održivosti rješenja o uspostavi buduće države Palestine”, navele su u priopćenju europske zemlje.

Pozvale su Izrael i da odustane od planiranog rušenja palestinskih objekata i iseljavanja Palestinaca iz kuća, “posebno u Masafer Yatti”, području oko grada Hebrona.