Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Četvero uhićenih u akciji u Splitu ostaje u istražnom zatvoru, sud je pustio samo Smajića

U zatvoru će ostati najmanje mjesec dana

31.01.2018., Banovina, Split - Gradska vijecnica. 
Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je u četvrtak istražni zatvor za četvero od ukupno 12 osumnjičenih u aferi pogodovanja splitskim privatnim poduzetnicima. U istražnom zatvoru zadržani su investitor Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić (58) te viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja Ljiljana Poletti Kopešić (57).

Sudac istrage nije udovoljio zahtjevu tužiteljstva da se tijekom istrage zatvori inspektor zaštite od požara PU Splitsko-dalmatinske Željko Smajić koji će se kao i ostalih sedmero uhićenih u ovom slučaju braniti sa slobode. Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin medijima je kazao da je sud jutros primio prijedlog Uskoka za određivanjem istražnog zatvora za pet od 12 privedenih. Kazao je kako je istražni sudac Mlađan Prvan prihvatio prijedlog za četvero osumnjičenih, a za jednoga odbio.

“Četiri osumnjičenika ostaju u istražnom zatvoru dok se ne ispitaju svjedoci u istrazi. Ako se svi svjedoci ne ispitaju u roku od 30 dana koliko osumnjičenicima traje istražni zatvor on se može i produljiti. Druge mjere opreza nisu određene, doneseno je rješenje o provođenju istrage i postupak ide dalje”, izjavio je Mešin.

‘Ni centimetra nije odstupio od pravomoćne građevinske dozvole’

Branitelj Zvonka Kotarca splitski odvjetnik Vinko Ljubičić je kazao da je njegovom klijentu istražni zatvor određen samo zbog utjecaja na svjedoke, dok nije prihvaćena znatno teža pravna osnova, a to je opasnost od ponavljanja djela. Rekao je da mu se na teret stavlja poticanje iako on to nije mogao ostvariti osobito prema osobama koje nisu službene osobe te nikada nije došao u Banovinu poticati nekoga na počinjenje kaznenog djela.

“Smatram da nije bilo mjesta za određivanje istražnog zatvora, a na neki način obrana treba biti zadovoljna ovakvom odlukom jer da je prihvaćen istražni zatvor i po drugom osnovu onda bi to bilo zaista neizvjesno dugo i znatno teže za obranu. Moj branjenik nije niti jednog centimetra odstupio od pravomoćne građevinske dozvole i to ćemo dokazati. U svojim su obranama to vrlo objektivno i uvjerljivo dokazala dva vodeća arhitekta u južnoj Hrvatskoj koji su obuhvaćeni ovim postupkom”, istaknuo je Ljubičić. Otkrio da je u istrazi predloženo saslušanje dvadesetak svjedoka.

Prije dva dana uhićeno dvanaest osoba u velikoj akciji

U velikoj antikorupcijskoj akciji prije dva dana su uhićeni poduzetnici Zvonko Kotarac (65) i Mario Jukić (54), Kotarčev brat Ivan (60), bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić (58), njen suprug i glavni projektant Neven Mladinić (60), viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja Ljiljana Poletti Kopešić (57), arhitekti Emil Šverko (71) i Neno Kezić (56), predstavnica investitora Danijela Špalj (57), savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu Boris Marelja (37), inspektor zaštite od požara PU Splitsko-dalmatinske Željko Smajić (55) i nadzorni inženjer električnih instalacija Zoran Morpurgo (76).

Prema prijavi Uskoka investitoru hotela Amphora Zvonku Kotarcu i stambene zgrade na Mejama Mariu Jukiću omogućili su veću građevinsku površinu od dozvoljene, ali i imovinsku korist od 3,2 milijuna eura.

U prijavi se navodi kako su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Sumnjiče h da su pritom zajednički i dogovorno počinili niz nezakonitosti koje su suprotne Zakonu o gradnji, Zakonu o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenim DPU-om i GUP-om.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više