Politika & Kriminal

Cijela oporba otišla je iz Sabora jer im je Vlada odbila 99 posto amandmana na proračun: 'Ne želimo sudjelovati u cirkusu’

Oporbeni zastupnici ljevice i desnice napustili su sjednicu i izašli na Markov trg

U Hrvatskom saboru danas će se glasati o prijedlogu državnog proračuna za 2021. godinu te 300-tinjak amandmanima na proračun što su ih podnijeli uglavnom oporbeni zastupnici i klubovi. Na samom početku sjednice klubovi oporbenih zastupnika zatražili su stanku, nakon čega su napustili sabornicu, ogorčeni time što je Vlada odbila gotovo sve oporbene amandmane. Predstavnici oporbenih klubova nakon toga su dali izjave pred zgradom Sabora.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin napao je Vladu zbog “nerazumijevanja situacije u kojoj se nalazimo”, rekavši da su amandmani odbijeni bez suvislog obrazloženja. “Iz krize možemo izaći samo suradnjom, a ne primjenom sile”, kazao je, istaknuvši da SDP neće sudjelovati u glasanju o proračunu.

‘Ostao je samo goli interes’

U ime Domovinskog pokreta pred kamere je izašao Milan Vrkljan, koji je napao premijera. „U dva dana ni jedan zastupnik HDZ-a nije bio u Saboru, bez rasprave su odbili preko 300 amandmana. To je dokaz da HDZ s Andrejem Plenkovićem nastavlja trgovačku koaliciju još iz prošlog mandata. To je nama u oporbi neprihvatljivo, i ovo je nakon puno godina prvi put da se ujedinila lijeva i desna oporba kako bi poslala poruku kako ovo nije Hrvatska kakvu želimo. To je Hrvatska u interesu uske grupe gdje nema svjetonazora, ostao je samo goli interes“, kazao je Vrkljan.

„Nije nam problem što su nam odbili amandmane, nego što tih 12 sati skoro nikoga od vladajućih nije bilo u Saboru. Njih nije briga, iskoristili su pozicije samo za to da sebi i svojima omoguće lakši život, i da imaju 76 ljudi u Saboru koji će za njih dići ruke. Ne želimo sudjelovati u ovome“, kazao je Božo Petrov iz Mosta.

‘Ne želimo sudjelovati u cirkusu’

„Danas je desni i lijevi dio oporbe izašao jer ne želi sudjelovati u ovom cirkusu. Oporbenim zastupnicima je samo malo manje građana dalo glas nego vladajućima. Nema nikakve želje vladajućih da se razmotri više od 300 amandmana oporbe, prihvatili su ih samo simboličkih jedan posto. Nemoguće da nijedan od tih amandmana nije bio kvalitetan i da ga nisu mogli usvojiti“, kazao je Tomislav Tomašević iz stranke Možemo.

„2021. godina će biti izazovna za Hrvatsku i cijeli svijet. Postoji nekoliko grijehova: nečinjenja i propusta, ali puno je veći grijeh bahatosti. Vladajući se ponašaju kao da pitanje proračuna nije najvažnije pitanje za državu. Samo oni ne mogu ništa, odnosno mogu ovu zemlju ostaviti da bude na dnu svih ljestvica“, kazala je Anka Mrak Taritaš.

Nakon izlaska oporbe, u Saboru je nastavljeno glasanje o amandmanima koje je Vlada odbila.

Nastavite čitati