Cijeli svijet čeka obraćanje Donalda Trumpa. Kako će Amerika reagirati na napad?

Određeni potezi sugeriraju da je Iran spreman na smirivanje situacije, ali nitko ne zna što će Trump sada napraviti

ZADNJA IZMJENA: sij 8, 2020

Noćas u 23:30 po hrvatskom vremenu Iran je ispalio veći broj projektila na iračke baze u kojima su smješteni američki vojnici. Iranske vlasti napad su nazvale odmazdom za atentat na iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija, ubijenog u američkom napadu bespilotnom letjelicom. Raketirane su dvije baze Ain al Assad na zapadu Iraka, te Erbila na sjeveru zemlje. Američka vojska i iračke vlasti tvrde da u napadu nije bilo žrtava, dok su iranski mediji danas objavili da je ubijeno 80 “američkih terorista” i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Američki predsjednik Donald Trump još se nije službeno očitovao o napadu. Trump je noćas na Twitteru napisao „sve je dobro” i najavio da će ujutro dati izjavu. U glavnom gradu SAD-a sada je jutro, pa se predsjedničko obraćanje očekuje svakog trenutka. Za razliku od Trumpa, visoki iranski dužnosnici još od objavljivanja vijesti o napadu vrlo aktivno izražavaju stajališta svoje zemlje.

Iranci su upozorili na napad

Tako je dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe Ali Hamneija rekao je da su raketni napadi “najslabiji” od nekoliko scenarija odmazde, i tvrdi da Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu. Sam Al Hamnei je jutros održao žestoki govor u kojem je ubijenog generala Sulejmanija proglasio herojem, a od SAD-a zatražio da napusti regiju. Raketni napad na baze u Iraku nazvao je pljuskom SAD-u, te istaknuo kako ta akcija nije dovoljan odgovor Americi.

Ratobornu retoriku donekle je ublažila objava iračkih vlasti, koje tvrde da su ih Iranci noćas obavijestili da spremaju napad, i to malo prije no što su njihove rakete pogodile ciljeve. Iračani su poruku prenijeli američkoj vojsci, pa je to upozorenje vjerojatno jedan od razloga zbog kojih su izbjegnute velike ljudske žrtve.

Što će učiniti Trump?

Prema analizama koje objavljuju američki mediji, i izbor meta mogao bi ukazivati na to da Iran ne želi pretjerano razljutiti SAD. Naime, baza al-Asad, na koju je prema iračkim izvorima ispaljeno 17 raketa, nalazi se u zabačenom dijelu Iraka i pokriva veliku površinu. To znači da unutar baze postoje brojna područja udaljena od zgrada u kojima borave vojnici, pa je opasnost od žrtava tako dodatno smanjena. Na drugu bazu, Erbil, ispaljeno je samo pet projektila. Uz to, treba napomenuti i da se izjave koje irački visoki dužnosnici upućuju u inozemstvo drastično razlikuju od onih za domaću upotrebu.

CNN se poziva na izvore iz Irana koji poručuju kako nema potrebe za daljnjim napadima, osim ako SAD svojim odgovorom ne eskaliraju situaciju. Sve su to argumenti koji u očima analitičara potkrepljuju teoriju kako iransko vodstvo želi izgledati čvrsto u očima svojih građana, ali pritom čini sve što je moguće da se ostavi prostor za diplomatsko rješenje krize. Naravno, nitko sa sigurnošću ne može reći kako će reagirati Donald Trump. Eventualna neobuzdana reakcija američkog predsjednika mogla bi zakomplicirati situaciju, i Bliski istok dovesti na prag velikog ratnog sukoba.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program