Biznis & tech

Energetska kriza postaje sve gora. Cijena plina u Europi i Velikoj Britaniji upravo je skočila 25 posto

Podsjetimo, ministar Ćorić je nedavno najavio kako u Hrvatskoj poskupljenja neće biti do travnja

Employees work at a gas drilling rig at the Bovanenkovo gas field on the Yamal peninsula in the Arctic circle on May 21, 2019. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
FOTO: AFP

Cijene prirodnog plina danas su porasle za više od 25 posto u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, javio je danas AFP. Pišu kako je do porasta dovela velika potražnja uoči hladne zime na sjevernoj hemisferi.

Da će doći do porasta cijene bilo je vidljivo još jučer što je pak dovelo do usporavanja trgovine dionicama i obveznicama. Investitori očekuju veće ekonomske posljedice.

Financial Times je javio kako su ugovori za isporuku plina u Europi za studeni porasli na 117,5 eura po megavat satu te dodaje kako je prije pola godine cijena za istu količinu plina bila 18 eura.

Na rast je utjecalo više faktora

Guardian navodi kako je do ove cijene plina dovelo više faktora, od niže proizvodnje preko veće potražnje na globalnoj razini pa do manjka vjetra koji bi pokretao turbine za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Svemu je doprinijela i meteorološka najava hladne zime.

U Velikoj Britaniji ovaj rast cijena znači dodatni pritisak, kako na kupce tako i na proizvođače. Porast cijena do kojeg je došlo danas znači da je u toj zemlji plin sada skuplji nego 2018. godine kada je tzv. Beast from the East dovela do velikog zahladnjenja i potražnje za plinom.

Jučer su u Velikoj Britaniji predstavnici čelične, kemijske i industrije gnojiva zatražili pomoć od vlade kako bi bili sigurni da će moći poslovati preko zime. Upozorili su kako bi u suprotnom moglo doći do prekida rada u osnovnim industrijama.

Europska tržišta dionica u crvenom

Guardian javlja kako je i u Nizozemskoj došlo do porasta cijena koje su sad na rekordnim razinama. Reuters pak javlja kako se prognozira manje vjetra i hladnije vrijeme, što će usporiti proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok u isto vrijeme potražnja ostaje na istome. To dovodi do rasta cijena. “Nevjerojatno je ovo što gledamo. Totalno ludilo”, rekao je Guardianu jedan trgovac plinom.

Europska tržišta dionica su danas otišla u crveno uslijed porasta cijena energenata koje prijete ekonomskom rastu, ali i uslijed prijetnje inflacijom.

Indeks FTSE 100 je pao za 120 bodova i trenutno je na najnižim razinama u zadnja dva tjedna. U padu su svi sektori od potrošačkih, preko tehnoloških pa do industrijskih dionica. Padaju i dionice tvrtki koje se bave putovanjima i gradnjom.

Strahuje se od stagflacije

Guardian piše i kako investitori strahuju od stagflacije, stanja u državi u kojemu je gospodarstvo u isto vrijeme u stanju stagnacije i inflacije. Broker britanskog XM-a Raffi Boyadjian je za Guardian rekao kako su globalne dionice ponovno u minusu jer su ulagači zabrinuti zbog usporenog rasta i veće inflacije.

“Pomak središnjih banaka prema strožoj monetarnoj politici usred pogoršanja opskrbe diljem svijeta i skoka cijena sirovina pogoršao je izglede velikih gospodarstava u trenutku kada je oporavak već bio na klimavim nogama zbog nepredvidivog delta soja koronavirusa”, kazao je. Tržištima ne pomaže ni pad narudžbi u njemačkim tvornicama.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu