Politika & Kriminal

Poduzetnik Nenad Bakić za Telegram komentira najave prvih poteza vlade

Treba mijenjati naš gubitnički, antipoduzetnički duh, kaže Bakić

FOTO: PIXSELL

Reformski paket novog mandatara Tihomira Oreškovića još je uvijek nepoznat javnosti. S obzirom na to da dva različita programa, onaj Mostov te onaj HDZ-ov u čijoj je izradi sa savjetima sudjelovao i ugledni bavarski IFO institut, te Oreškovićeve ideje, tek se može pretpostavljati s kojim će reformama Hrvatska prvo krenuti.

Prema neslužbenim informacijama, Orešković će zahtijevati povećanje produktivnosti javnog sektora u cilju jačanja gospodarstva. “Meni su bitni stručnjaci, pred nama je veliki posao i promjene koje trebamo provesti. To će na kraju biti jedan timski rad i definirat ćemo koji su nam programi i promjene koje trebamo provesti i krećemo”, kazao je Orešković nakon što je kao mandatar potvrđen u Saboru.

“Sve što je gospodin Orešković rekao zvuči razumno. Dodao bih i jednu stvar koja ne ulazi u izvršne ovlasti. A to je rad na promjeni gubitničkog, pesimističnog, antipoduzetničkog mentaliteta. Kod nas nije sramota samo ne uspjeti nego je sramota čak i pokušati”, kaže za Telegram poduzetnik Nenad Bakić.

Prva tri velika rješenja

On apostrofira upravo taj dio društvene klime, a sam Orešković isticao je percepciju Hrvatske među inozemnim kreditnim institucijama i podizanje kreditnog rejtinga države kao svoj prvi cilj. Mnogi analitičari smatraju da bi novi mandatar upravo u tom dijelu mogao donijeti promjenu.

Uostalom, i talijanski tehnokratski premijer Mario Monti bio je najuspješniji upravo u tom dijelu – promjeni percepcije svoje zemlje u inozemnim financijskim institucijama što je rezultiralo povoljnijim uvjetima zaduživanja na inozemnim tržištima. “Sama promjena mentaliteta mogla bi donijeti barem 1 posto rasta BDP-a godišnje”, uvjeren je Bakić.

Kao prva tri velika Oreškovićeva projekta u medijima su se spominjali izgradnja nizinske pruge Rijeka – Zagreb, ubrzavanje projekta LNG terminala na Krku i projekt navodnjavanja Slavonije. Bakić smatra da bi to mogao biti dobar odabir, ali ne i ako će se provoditi državnim novcem. “Kada bi se radilo o državnim investicijama, bio bih skeptičan”, kaže Bakić. “Ali ako se radi, kako vjerujem, o kataliziranju postojećih interesa investitora i korištenja EU-ovih fondova mislim da je to dobar odabir”.

Reforma javne uprave, zdravstvenog sustava te vladinih agencija spominjale su se kao tri prve i ključne reforme koje će provesti novi mandatar.

‘Treba mijenjati naš gubitnički, antipoduzetnički duh. Samo ta promjena donijela bi nam rast BDP-a bar 1 posto godišnje’

Smanjenje uprave

Nakon što je Oreškoviću povjeren mandat, čelnik Mosta Božo Petrov je izjavio kako će Most inzistirati na reformi javne uprave i lokalne samouprave, a kao jedno od najvažnijih stvari ponovno je naveo smanjenje broja županija. Što će na to reći u HDZ-u, ostaje za vidjeti.

Njihov je čelnik Tomislav Karamarko u kampanji rezonirao ovako: “Nama regionalizacija ne odgovara, ne možemo pristati na nove podjele. No, koliko sam shvatio, nisu ni u Mostu zapeli za regije. Ljudi su se poistovjetili sa županijama, imaju svoju logiku i ne treba to mijenjati”. Za očekivati je da će HDZ-ov stav biti još čvršći, a popustljivost manja, sada kada su već ušli u koaliciju s Mostom.

Na pitanje vidi li gore spomenute reforme kao prioritetne, Bakić odgovara: “Teško mi je reći koje su od svih mogućih reformi prioritetne, ali ove svakako jesu pri vrhu. Bitna je volja i učinak, a koje će biti prve od tih pri vrhu, gotovo da je svejedno, glavno da se radi. Oportunitetni trošak nečinjenja do sada je golem”. Smatra kako zdravorazumski nije teško odabrati osnovni reformski smjer, a manje je bitno kojeg formalnog programa je to dio.

Iz IFO Instituta su prije izbora u pisanom dopisu za Telegram poručili kako bi reforma javnog sektora u Hrvatskoj trebala biti na prvom mjestu. “Nestranački savjeti bazirani na ekonomskim principima i empirijskim podacima”, kako su iz IFO-a nazvali svoju suradnju s HDZ-om, trebali bi biti objavljeni u siječnju. Iz bavarskog instituta za Telegram su poručili kako će ti savjeti sadržavati preporuke za program privatizacije te reforme koji će pridonijeti dovođenju izravnih stranih ulaganja natrag u zemlju.

Nakon što u siječnju IFO objavi nestranačke savjete koje je pisao za HDZ te Orešković poduzme svoje prve poteze bit će jasnije u kojem je smjeru krenuo te koliko je samostalan u svojim odlukama, a koliko ovisan o HDZ-u i Mostu.


 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 31. prosinca 2015.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu