Čini nam se da ne bismo trebali biti impresionirani načinom na koji je premijer razgovarao s reporterom N1

Zbog pitanja koja mu se nisu dopala, Hrvoja Krešića nazvao je odvjetnikom SDP-a

ZADNJA IZMJENA: lip. 9, 2017

Nakon današnjeg obraćanja Andreja Plenkovića i Predraga Štromara, Hrvoje Krešić s N1 postavio je nekoliko pitanja koja se premijeru baš i nisu dopala. Prvo, pitao ga je što, kao pravnik, misli o članku 5 Ugovora o Narodnoj koaliciji kojim se HNS obvezao da neće koalirati s HDZ-om. Obraćajući mu se s “dragi kolega Krešić”, odgovorio je kako “takav ugovor predizborne koalicije ne može derogirati temeljne propise i zakone u RH, a to je da su mandati neotuđivi”. Krešić mu je replicirao tezom kako se ovdje radi o principima.

Premijer se nije složio: “Oprostite, smatrate li po istoj logici da bi neki zastupnici koji su na listi HDZ-a a priori trebali glasati za bilošto što predloži ta stranka, odnosno premijer, samo zato što su izabrani na listi HDZ-a, uz privolu istog tog čovjeka? Stranke imaju širu odgovornost od predizbornih sporazuma koji su po meni u ovakvom kontekstu ionako dvojbeni”.

Premijer novinaru: ‘Vi ste odvjetnik SDP-a’

Krešić je zatim pokušao postaviti još jedno pitanje, no gospodin Plenković ga je prekinuo i, ozbiljno, kazao: “Vi ste odvjetnik jedne stranke koja je taj ugovor potpisala”. Reporter N1 odgovorio mu je da nije. Istaknuo je kako je premijer, recimo, zamjerao Mostu nedostatak lojalnosti i pitao ga kako, u tom kontekstu, karakterizira potez HNS-a. “Ovo je nešto sasvim drugo”, odgovorio je premijer.

“A da zastupnici HSLS-a odu SDP-u, bi li to bila prevara birača?”, replicirao je ponovno Hrvoje Krešić, na što mu je Andrej Plenković odgovorio kako “ne pristaje na takve diskvalifikacije”.

Premijer se i početkom prosinca neobično obrecnuo na pitanje Hrvoja Krešića o proračunu. Tada mu je rekao, citiramo: “Kolega Krešiću, odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun. Ja sam pobijedio na izborima, formirao vlast, napravio program koji jasno izražava prioritetne politike i ciljeve Vlade”.