Politika & Kriminal

Čini se da su sada poznati svi novi ministri. Obrazovanje navodno preuzima Radovan Fuchs

N1 doznaje i posljednji detalj o novoj Plenkovićevoj vladi

22.12.2019., Zagreb - Izborni stozer predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarovic u City Plazi tijekom cekanja rezultata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Radovan Fuchs Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Iako je premijer Andrej Plenković najavio da će na današnjoj sjednici Vlade objaviti kako će izgledati njegova nova vlada, to ipak nije učinio, ali mediji od jutra objavljuju imena ljudi koji bi trebali biti novi ministri.

Iako su dosad manje više sve bilo poznato, nitko nije znao tko će biti novi ministar obrazovanja. N1 sad doznaje da se Plenković odlučio za svog dosadašnjeg savjetnika za obrazovanje, Radovana Fuchsa. O Fuchsu kao kandidatu nagađa se od samog početka kad je postalo jasno da Blaženka Divjak odlazi sa svoje pozicije.

Vlada će imati 16 ministarstava

Reporterka N1 Ana Mlinarić u međuvremenu javlja da je Fuchs za N1 kazao da će o poziciji ministra obrazovanja odlučiti ovoga vikenda. On i premijer telefonski su razgovarali o ulasku u Vladu, no Fuchs odluku još nije donio. S Plenkovićem će se sastati u subotu ili nedjelju.


Nova Vlada imat će 16 ministara, četiri manje nego do sada. Ministarstvu gospodarstva pripojit će se energetika i zaštita okoliša, a ministar će biti Tomislav Ćorić. Dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat također ostaje u Vladi i vodit će objedinjeni resor graditeljstva i državne imovine.

Ministar državne imovine Mario Banožić dobiva novo ministarstvo – Ministarstvo obrane. Ranije je potvrđeno da Tomo Medved ostaje ministar branitelja, a uz to postaje i potpredsjednik Vlade. Ministarstvo uprave spojit će se s ministarstvom pravosuđa, a vodit će ga Ivan Malenica.

Dvije nove ministrice

Vili Beroš ostaje ministar zdravstva, a Josip Aladrović i dalje će voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Novo ministarstvo koje će navodno objediniti turizam i sport trebala bi voditi Nikolina Brnjac, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, a kandidatkinja za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije jest Nataša Tramišak. Nina Obuljen Koržinek, Marija Vučković, Zdravko Marić, Davor Božinović, Oleg Butković nastavljaju voditi svoja ministarstva; kulture, poljoprivrede, financija, unutarnjih poslova i prometa.

Nastavite čitati