Čini se kako Plenković HNS-ovcima ne govori puno, Štromar i ekipa ovih dana baš i ne znaju ključne stvari

Izvukli smo pet slučajeva u kojima su HNS-ovci ostali malo zatečeni

ZADNJA IZMJENA: lip. 15, 2017
Foto: N1 screenshot

HNS je podržao HDZ i ušao u Vladu, ali čini se kako i dalje nisu baš sasvim upućeni u neka od ključnih pitanja. Tako primjerice potpredsjednik Vlade Predrag Štromar najavljivao kako će o ploči u Jasenovcu razgovarati u ovom tjednu, da bi ga ubrzo premijer poklopio kazavši kako o tome sada sigurno neće razgovarati.

Isti taj potpredsjednik od novinara saznaje tko je nova šefica diplomacije, a nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u razmaku od nekoliko dana izjavljuje kako će ponoviti natječaj za voditelja ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme i, potom, kako ipak neće i kako to nikad nije niti rekla. Premijer je u nekoliko svojih istupa zauzeo sasvim jasan, autoritativan stav prema HNS-u, a oni, barem za sada, nisu izrazili neko protivljenje. Izvukli smo pet slučajeva u kojima su HNS-ovi članovi Vlade ostali pomalo zatečeni.

1. Štromar najavio razgovore o ploči u Jasenovcu ovaj tjedan, Plenković kaže da to sad nije tema

Potpredsjednik Vlade i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar kazao je prošlog tjedna novinarima kako će se ovog tjedna dogovoriti o ploči u Jasenovcu na kojoj je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. “To ćemo dogovoriti idući tjedan. Drugi tjedan ćemo završiti s tim, razgovarat ćemo, još nisam ni postao potpredsjednik vlade. Riješit ćemo sigurno taj problem, to vam garantiram”, kazao je Štromar prošlog tjedna novinarima u Saboru. No, Plenković je u nedavnom intervjuu za RTL kazao kako o tome sigurno neće razgovarati sa Štromarom ovog tjedna. “To sigurno nije tema ovoga tjedna, čovjek će već sutra prvi put doći na uži kabinet, na Vladu, ima puno drugih zadaća”, kazao je Plenković.

2. Ministrica Divjak najavljivala ponavljanje natječaja, radikali se pobunili, ona odustala

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak 8. je lipnja kazala kako “naravno da treba novi natječaj, ali prije toga treba i dosta stvari provjeriti”, govoreći o ponavljanju natječaja za voditelja Ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme. U natječaju su, naime, uočene brojne nepravilnosti. Neposredno prije glasanja o novim ministrima u Saboru iz Hrasta su poslali priopćenje kako im je Vlada obećala da će postojeća voditeljica Ekspertne skupine ostati na dužnosti. Kazali su i kako njihov Hrvoje Šlezak ostaje državni tajnik u ministarstvu obrazovanja. Ubrzo, dolazi do obrata i kod ministrice Divjak. U srijedu je sve komentirala ovako: “Nisam nikad rekla da želim novi nego sam rekla da ćemo revidirati postojeći da vidimo je li bilo nepravilnosti. Molim vas da ne koristimo neke sitne detalje da propustimo priliku za obrazovanje, a mogli bi je propustiti”.

3. Štromar danima nije znao za što je potpredsjednik…

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar je na novinarsko pitanje čime će se on to točno baviti kao potpredsjednik, danima odgovarao da – ne zna. Plenković je jučer na sjednici Vlade objavio kako će Štromar voditi Koordinaciju za sektorske politike, koja će se baviti, i pitanjem kurikularne reforme, a uz obrazovanje i znanost, u tu koordinaciju pripadaju resori graditeljstva i prostornog uređenja, prometa i infrastrukture, turizma, kulture te sustav zdravstva.

4. … a od novinara je saznao tko je nova ministrica vanjskih poslova

Gostujući u Dnevniku Nove TV otprilike u trenucima kada je premijer Plenković na HRT-u objavio kako će nova ministrica vanjskih poslova biti Marija Pejčinović Burić, na konstataciju voditelja kako je poznato ime Stierove nasljednice i pitanje kako će s njom surađivati, Štromar je ostao zatečen. “Koliko ja znam gospođa Marija je državna tajnica u tom ministarstvu i zna sve što se događa tamo. Ali evo, nisam znao da će ona biti nova ministrica”. Na pitanje je li HNS imao nekih svojih uvjeta, afiniteta ili prijedloga, odgovorio je: “Prema Ministarstvu vanjskih poslova? Ne. Mi smo razgovarali o našim ciljevima, ciljevima ulaska HNS-a u Vladu, a to je promicanje naših vrijednosti i rješavanje dva jako velika, ogromna posla”. Ta su dva posla, objasnio je, reforma obrazovanja i spajanje zemljišnih knjiga s gruntovnicom

5. Plenković poručio Divjak kako neće imati odriješene ruke

Gostujući na RTL-u u utorak na pitanje hoće li ministrica Divjak imati “odriješene ruke”, Plenković je odgovorio: “U Vladi nitko nema odriješene ruke. U Vladi postoji kapetan broda, to je predsjednik Vlade, postoji politički legitimitet i postoji politički dogovor partnera koji u toj vladi sudjeluju. Nije ministarstvo znanosti nekakav institut u kojem će neko dobiti odriješene ruke i raditi što hoće. Toga nema nigdje ni u jednoj vladi ni u jednoj zemlji pa neće biti u Hrvatskoj”.

Okej, zašto su HNS-ovci tako pasivni?

Nakon ulaska u Vladu i rasipanja stranke, situacija za HNS je prilično jasna: moraju opstati u ovoj Vladi jer je veliko pitanje kako bi prošli na eventualnim prijevremenim izborima. Plenkovićeva Vlada ovisi o HNS-ovoj podršci, ali HDZ prema anketama uvjerljivo vodi i mogao bi relativno samouvjereno izaći na nove izbore. Za HNS koji je svoje zastupnike izborio na zajedničkoj listi sa SDP-om, to se baš i ne može reći.