Sud ne može pronaći Sandru Zeljko; nisu joj uspjeli uručiti odluku, pa je proces njoj i Sauchi malo usporen

Odluka suca poslana je Sandri Zeljko, ali je ona nije primila

ZADNJA IZMJENA: lip. 22, 2017
Foto: PIXSELL

U aferi dnevnice, što ju je USKOK prije gotovo dva mjeseca pokušao prošiti protiv Tomislava Sauche, bivšeg predstojnika Ureda premijera i njegove tadašnje tajnice Sandre Zeljko, danas je donijeta nova sudska odluka. Iako se očekivalo da izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu riješi žalbu USKOK-a na odluku suca istrage Olivera Mittermayera koji nije odobrio proširenje istrage, to se nije dogodilo. Naime, Sandra Zeljko još uvijek nije primila Mittermayerovu odluku, a to je, prema ranijem stavu izvanraspravnog vijeća, preduvjet za odlučivanje o žalbi USKOK-a.

Izvanraspravno vijeće već je odbilo odlučivati o toj žalbi, jer sudac Mittermayer nije dostavio svoju odluku svim strankama u postupku – uz USKOK, i Sauchi i Sandri Zeljko. Iako je prije više od dva tjedna sučeva odluka poslana osumnjičenima, kao i njihovim odvjetnicima, do sada su ju svi primili osim bivše tajnice u Vladi Republike Hrvatske.

S. Zeljko sudska pošta poslana na adresu u Zagrebu

Telegram je u međuvremenu otkrio kako tajnica koju USKOK povezuje s izvlačenjem novca preko lažnih putnih naloga i podizanje oko 350 tisuća kuna nakon Sauchinog odlaska iz Vlade, ne živi na adresi na kojoj je prijavljena. Službeno prebivalište ima u Vukovaru, dok u stvari živi u Zagrebu bez prijavljenog boravišta.

Doduše, sud joj je poslao Mittermayerovu odluku na zagrebačku adresu, ali nije dobio dokaz, službenu dostavnicu, da joj je pošiljka i uručena. Budući da je njezin odvjetnik primio odluku o ukidanju rješenja o proširenju istrage, ocijenjeno je da je to dovoljno da cijeli spis ponovno bude upućen izvanraspravnom vijeću.

Nova odgoda otvara prostor za političke spekulacije

No, ono je zaključilo kako odluku ipak neće donositi bez da je Sandra Zeljko i osobno o svemu obaviještena te je spis vraćen sucu Mittermayeru. Vijeće mu je dalo i naputak da bivšu tajnicu obavijesti putem oglasne ploče, što je službeni alternativni način za dostavu sudskih odluka u slučaju da je okrivljenik nedostupan.

Umjesto da proširuje istragu, USKOK je jednostavno mogao donijeti novo rješenje o istrazi protiv Sauhce i njegove tadašnje tajnice te izbjeći sudsko odlučivanje o rješenju o proširenju istrage. Naime, Zakon o kaznenom postupku ne poznaje termin proširenje istrage, zbog čega je, kako smo izvještavali, sudac Mittermayer to USKOK-ovo rješenje ukinuo.

U aferi dnevnice, u kojoj je Saucha već neko vrijeme službeno osumnjičen za izvlačenje 550 tisuća kuna putem lažnih putnih naloga, a USKOK je istragu odlučio proširiti i na njegovu tajnicu, rasplet se za sada još ne nazire.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1070 članaka Više o autoru