Politika & Kriminal

Član srpske paravojske osuđen je 28 godina nakon zločina; ubio je bračni par i baku, preživio je samo tinejdžer

Danijel Bišćan (na slici) jedini je preživjeli član obitelji. Dragan Birač kažnjen je s 12 godina zatvora

28.05.2013., Hrvatska Kostajnica, Panjani - Danijel Biscan imao je samo 14 godina kada su mu 1991.godine pred njegovim ocima ubila oca i majku, a njega odveli u susjedno selo gdje je bio zatocen 14 mjeseci. Nakon 10-godisnje vojne karijere otisao je u mirovinu, i vratio se s obitelji, suprugom i dvoje djece, u obnovljenu obiteljsku kucu. 
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

‘Tog 8. rujna 1991. bio sam u kući s roditeljima i bakom. S nama je bio i susjed Gojko. Srpske paravojne snage napadale su Hrvatsku Kostajnicu i na putu prema njoj morale su proći kroz naše selo Panjani. Kad su došli do naše kuće otac je zapucao prema njima jer je bio pričuvni policajac i imao je oružje. Ja sam imao lovačku pušku, pa sam i ja pucao. Kada su nas opkolili pozvali su nas da izađemo iz kuće i predamo se. Ja sam imao 14 godina pa je moj otac predložio da kao maloljetnik izađem prvi. Zatim su i ostali izašli van.

Nakon što sam se spustio niz stepenice netko mi je povikao da legnem. To sam i napravio, a oni su zapucali prema mojim roditeljima i baki. Ubili su ih”. Potvrdio je to Danijel Bišćan, jedini preživjeli član obitelji Bišćan čijih je troje članova, Mladen i Anđelka, te Anđelkina majka Jagoda Brkljačić, likvidirani tijekom pohoda srpske paravojske na Hrvatsku Kostajnicu.

‘Pokosio sam ustaše!’

Danas je Dragan Birač, čovjek koji je bio optužen za ovaj zločin nepravomoćno proglašen krivim i kažnjen s ukupno 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenikom. Nepravomoćnu presudu donijelo je vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sucem Draženom Kevrićem.

Iako Danijel Bišćan nije vidio Birača kako puca, prepoznao ga je među ljudima koji su tog dana bili pred njegovom kućom. “Kad sam se pridigao s tla čuo sam ga kako viče ‘Pokosio sam ustaše!’. Znao sam da su moji roditelji i baka stradali od rafala jer sam i sam kasnije bio u vojsci pa znam raspoznati hice iz automatskog oružja”, svjedočio je Bišćan.

Te njegove riječi sudsko vijeće povezalo je sa svjedočenjem Dragana Japranina, pripadnika postrojbi SAO Krajine koji je i sam ranije bio optužen za ovaj zločin. On je u svom iskazu naveo da je upravo Birač imao automatsko oružje i bio je u ulozi zapovjednika. Ostali pripadnici te postrojbe bili su uglavnom naoružani poluautomatskim oružjem.

Ranije se sudilo sasvim drugim ljudima

Za ubojstvo članova obitelji Bišćan bila su osuđena druga četvorica pripadnika srpske paravojske. Svi su još 1993. bili osuđeni na po 20 godina zatvora, no nakon što su zatražili obnovu postupka tužiteljstvo je optužilo samo Birača. Sada je i sud zaključio kako ima dovoljno dokaza da je ustrijelio Mladena Bišćana, njegovu suprugu Anđelku, te Jagodu Brkljačić.

Upravo je broj žrtava bila otegotna okolnost ovom bivšem zapovjedniku vojske SAO Krajine, dok je olakotnim sudsko vijeće ocijenilo njegovu dosadašnju neosuđivanost. Biraču se na sudu u Zagrebu sudilo u odsutnosti jer nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Zbog kazne od 12 godina zatvora određen mu je i istražni zatvor, na osnovu kojeg može biti raspisana i tjeralica.

Sam Danijel Bišćan nakon ubojstva roditelja i bake bio je odveden u susjedno selo gdje je bio zatočen 14 mjeseci. Prije nekoliko godina vratio se živjeti u rodno mjesto gdje mu je obnovljena kuća.

Nastavite čitati