Politika & Kriminal

Član Uprave HEP-a: 'Cijena plina ove godine neće rasti, vidjet ćemo što će biti na proljeće'

Petar Sprčić kaže da neće biti problema s opskrbom plinom

FOTO: Screenshot HRT

Cijena plina za kućanstva u Hrvatskoj do kraja godine neće rasti, međutim već u proljeće moglo bi biti promjena. Naime, cijene plina formiraju se ožujku i to hoće li one porasti ili će ostati iste bit će poznato tek nakon idućeg izračuna. Potvrdio je to za HRT član Uprave HEP-a Petar Sprčić.

“Cijena plina za kućanstva se kreira temeljem indeksa, dakle, cijena plina koju opskrbljivač prema kupcima može odrediti računa se kao prosjek određenih indeksa. Cijena plina od 1. travnja iduće godine formira se na osnovu indeksa koji se uzimaju svaki dan od 1. travnja ove godine do 28. veljače iduće godine i tek ćemo 1. ožujka iduće godine znati cijenu plina koja će biti od 1. travnja”, pojasnio je Sprčić te dodao da ćemo vidjeti što će se s cijenom događati u proljeće.

Problemi s opskrbom?

Na konstataciju da se skladišta prazne te da bi moglo biti problema s opskrbom, Sprčić je kazao kako on to ne vidi tako. Skladišta na razini Europe su, rekao je, na 73 posto popunjenosti, što je sasvim u redu.

“S obzirom na di imamo LNG, ja bih rekao da nam je on jamac sigurnosti dostatnih količina plina. Kad na to dodamo i da još imamo skladište, ja mislim da neće bit nikakvih problema što se tiče sigurnosti i dobave plina tijekom zimskog razdoblja”, kazao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu