Članica radne skupine za reformu školstva dala ostavku; dosta otvoreno rekla da je razlog nova ministrica

Smatra, između ostalog, da Divjak ne bi trebala biti ministrica

ZADNJA IZMJENA: lip. 17, 2017
Foto: PIXSELL

Loretana Farkaš, članica ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, koju je 22. svibnja imenovao bivši ministar Barišić, podnijela je ostavku na tu poziciju. Razlog je, kako je dosta jasno pojasnila za portal Srednja hr., imenovanje nove ministrice znanosti i obrazovanja.

Šira javnost je za Farkaš, inače dekanicu Filozofskog fakulteta u Osijeku, prvi put čula u veljači ove godine kad je sastavila pismo podrške bivšem ministru Barišiću, kojeg je nedavno zamijenila Blaženka Divjak, te kada je pozivala nastavnike i studente da ga potpišu.

‘Nije dobro da netko s prosvjeda ide na ministarsko mjesto’

“Razloga za ostavku na članstvo u Radnoj skupini je više. Prvi je što smatram da se izborom nove osobe cijeli proces ponovno odgađa na neodređeno vrijeme. Drugi je razlog ministričina izjava kojom je jasno rekla da želi ‘svoje’ ljude u provođenju kurikularne reforme. Osobno ne pripadam nikakvim interesnim i političkim skupinama pa se stoga u budućem radu ne vidim kao ‘ičiji’ čovjek. Na kraju, smatram da ne može dobro završiti priča u kojoj netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto”, rekla je sada već bivša članica ekspertne skupine.

Ostavkom Farkaš, ERS, na čelu s Jasminkom Buljan Culej, sada broji šest članova, stoga su u njoj još uvijek: Gordana Lešin, Dubravka Brezak Stamać, Robert Kuhar, Ružica Vuk, Sonja Rupčić Petelinc i Mirko Ruščić. Inače, Ruščić je, kako je pisala Srednja.hr, u eskpertnu skupinu izabran iako nije zadovoljavao uvjete javnog natječaja.