Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Članovi Skupštine Dinama koji podržavaju Mamića izravno se svrstavaju uz kriminal. I guraju klub u zločinačko podzemlje

Ovdje nema međurješenja: ili ste protiv osuđenika i bjegunca ili ste za njega, sa svim konotacijama koje vaša odluka donosi

Zdravko Mamić ponovo pokušava preuzeti vlast u Dinamu, oslanjajući se na ljude kojima je u životu napravio razne usluge, kao i na one skupštinare koji dolaze iz njegova i Bandićeva miljea

Stvari su ovdje, dakle, savršeno jasne. Zdravko Mamić pravomoćno je osuđen na višegodišnju robiju zbog izvlačenja jako mnogo novca iz Dinama. Zdravko Mamić pobjegao je iz Hrvatske, kako ne bi odslužio kaznu. Riječ je, znači, o čovjeku pravomoćno osuđenom za ozbiljan kriminal koji se nalazi u bijegu. Kako nazvati suradnike i zagovaratelje tog i takvog Zdravka Mamića?

U privatnoj sferi, može se raditi o njegovim prijateljima. No, u javnoj se sferi Mamićevi podržavatelji nužno deklariraju kao podržavatelji kriminala i bezakonja. A kad se podržavatelji gospodina Mamića zalažu da taj osuđenik de facto ponovno preuzme vlast u Dinamu, oni više nisu samo suradnici osuđenika za ozbiljan zločin, nego izravno kriminaliziraju sam Dinamo.

Glasaju za to da Dinamo postane kriminalna organizacija

Doslovno svaki član Dinamove Skupštine koji je ovih dana, u pokušaju “državnog” udara u klubu, glasao za Mamićevu opciju, glasao je za kriminalizaciju Dinama i za ponovni odlazak najvažnijeg zagrebačkog sportskog kluba u zločinačko podzemlje. To je naprosto jedan plus jedan: riječ je o činjenici koja nije podložna interpretacijama.

Jer, ako glasate da vlast u Dinamu preuzme čovjek koji je pravomoćno osuđen i koji se nalazi u bijegu, vi glasate za prelazak Dinama u područje formalnog, pravosudno potvrđenog kriminala. Glasajući za Mamića, članovi Skupštine doslovno glasaju za to da Dinamo postane kriminalna organizacija.

Ne postoji treća opcija. Ovdje nema međurješenja: ili ste protiv osuđenika i bjegunca, ili ste za osuđenika i bjegunca, sa svim konotacijama koje vaša odluka donosi.

Osjećaj osobne obveze ne može biti jači od zakona

Neki su dan mediji objavili imena članova Dinamove Skupštine. Radi se o jako nehomogenoj skupini ljudi: tu su razni Bandićevi i Mamićevi prijatelji i suradnici, pa neki sportski uglednici, pa bivši važni poslovni ljudi, pa Dinamovi zaposlenici, stari Dinamovi nogometaši, kao i nekoliko penzioniranih novinara. Naravno da svi oni nisu korumpirani i da nisu zločinci.

Sasvim je vjerojatno da je Zdravko Mamić ponekim bivšim Dinamovim igračima, i ponekim bivšim sportskim novinarima, pomagao u životu, kad im nije bilo lako plaćati račune. Pouzdano znamo da je Mamić beskamatno pomagao pojedinim poduzetnicima, kad im je novac bio hitno potreban za veće investicije.

No, osjećaj osobne obveze i zahvalnosti ne može i ne smije biti jači od zakona. Jasno je da svi ti ljudi, koje je Zdravko Mamić zadužio, ne mogu glasati protiv Mamića. Ali, oni naprosto uopće ne bi smjeli glasati.

Mamićev pokušaj da ponovo preuzme Dinamo je logičan

Zdravko Mamić ponovo pokušava preuzeti vlast u Dinamu, oslanjajući se na ljude kojima je u životu napravio razne usluge, kao i na one skupštinare koji dolaze iz njegova i Bandićeva miljea.

Mamićev pokušaj da ponovo preuzme Dinamo jest logičan s obzirom na novac koji će se uskoro početi vrtjeti oko Dinama, zahvaljujući trećem mjestu hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, taj pokušaj nije legitiman, jer osuđeni bjegunac naprosto ne smije sudjelovati u javnom životu bilo koje demokratske zemlje.

Bjegunac i osuđenik ne smije preuzeti najveći klub

Ne mislimo da je Krešimir Antolić, sadašnji glavni Mamićev neprijatelj u Dinamu, osobito uzoran protagonist hrvatske nogometne scene. Daleko od toga.

Ali, u sukobu Mamića i Antolića, Antolić je svakako manje štetno i više legalno i legitimno rješenje. Država koja se minimalno smatra pravnom, naprosto ne smije dopustiti da bjegunac i osuđenik za teže zločine preuzme njen najveći sportski klub.

Ovdje se radi isključivo o tome.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više