Politika & Kriminal

CNN javlja da je početak sastanka Bidena i Putina bio neugodno hladan. Razgovarat će još nekoliko sati

Nakon završetka susreta predsjednici će održati odvojene presice

US President Joe Biden (R) meets with Russian President Vladimir Putin (L) at the 'Villa la Grange' in Geneva on June 16, 2021. (Photo by DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Američki i ruski predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin danas su se susreli na dugo očekivanom sastanku u ženevskoj Vili Grange. Ondje ih je nešto prije 14 sati dočekao domaćin, švicarski predsjednik Guy Parmelin. “Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta”, rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin. Dvojica vjerojatno najmoćnijih političara na svijetu rukovali su se pred fotografima, nakon čega su ušli u vilu kako bi započeli razgovor.

Američki mediji javljaju kako su se predsjednicima na sastanku pridružili njihovi ministri vanjskih poslova, američki Anthony Blinken i ruski Sergej Lavrov. Mediji su zabilježili da je ruski predsjednik zahvalio američkom kolegi na inicijativi da se sastanu. „Odnose između SAD-a i Rusije opterećuju brojna pitanja koja zahtijevaju sastanak na najvišoj razini, i nadam se da će naš susret biti produktivan“, dodao je Putin.

Biden je kratko odgovorio kako vjeruje da će obojica raditi u zajedničkom interesu. CNN javlja kako atmosfera na početku sastanka nije bila pretjerano srdačna, ali ističe da je za to vjerojatno kriva i prisutnost velikog broja novinara koji su izazvali popriličan kaos. Američki novinari koji prate susret javljaju kako je Putin djelovao prilično distancirano, i primjećuju kako je izostalo ćaskanje uoči početka ozbiljnijeg razgovora. Reporteri CNN-a spominju nekoliko trenutaka neugodne šutnje.

Prvi dio je trajao duže

Prvi dio sastanka završio je oko 15:15, javili su američki i ruski mediji, što znači da su predsjednici zajedno proveli oko dva sata, od čega sat i pol u razgovoru. S obzirom na to da je za početni, kraći dio sastanka bilo predviđeno 80 minuta, jasno je da se ta faza susreta oduljila, primjećuju američki novinari, iako se ne mogu složiti oko toga je li to dobar ili loš znak.

Ruski mediji izvijestili su da su Biden i Putin uzeli kratku pauzu nakon prve runde, a razgovor su nastavili oko 16:00. Druga faza trebala bi potrajati nekoliko sati. U njoj se predsjednicima i ministrima vanjskih poslova pridružio veći broj dužnosnika obiju država. Sastanak bi ukupno trebao trajati oko pet sati, a oba čelnika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama. Prije toga, odvojeno će izaći pred novinare.

Bit će definirane ‘crvene linije’

Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenova prvog višednevnog posjeta Europi, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 – najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.

“Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči”, rekao je Biden uoči sastanka. A za područja u kojima se ne slažu kazao je “da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti “crvene linije” koje se ne mogu prijeći. “Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno”, rekao je. “Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije”, naglasio je Peskov. Detaljnu analizu susreta dvojice predsjednika pripremio je Telegramov Đivo Đurović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu