Conte je dobio drugi mandat. Obećao je zastupnicima novu reformatorsku eru

Govorio je kako želi obnoviti zemlju te da od EU zahtijeva veću solidarnost u vezi imigracije

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2019
Foto: AFP

Talijanski premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak navečer je lako dobio povjerenje zastupnika kojima je obećao da će uvesti Italiju u “novu reformatorsku eru”, zatraživši pomoć Europe u vezi s proračunskim propisima i s imigracijom. Od 606 zastupnika koliko ih je glasalo, 343 su dala povjerenje vladi, 263 su joj ga uskratili i troje se suzdržalo od glasanja, pokazuje službeni izračun.

U govoru koji je trajao sat i pol, premijer, kojemu je produžen mandat na čelu nove većine koju čine Pokret 5 zvijezda (antisistemski) i Demokratska stranka (lijevi centar), izložio je “velik politički projekt” za novu vladu koja bi trebala upravljati zemljom do 2023.

Želi obnoviti zemlju

Zatražio je od političke klase i od građana više umjerenosti i “više suzdržanosti na društvenim mrežama” a od svojih ministara “jedinstvo i odanost”. Mandat prethodne koalicije u kojoj su sudjelovali M5S i Liga (krajnja desnica) Mattea Salvinija, obilježile su svađe, nepristojno ponašanje i svakodnevne prepirke.

Program koji je Conte nazvao “političkim i društvenim ugovorom” preuzima glavne smjernice koalicijskog dogovora između M5S i PD-a i želi “obnoviti zemlju u znaku razvoja, inovacije i socijalne pravednosti”. Prva zadaća je potaknuti rast zemlje na rubu recesije, kroz proračun za 2020. koji će biti kadar izbjeći automatsko povećanje PDV-a “u nesigurnim međunarodnim gospodarskim prilikama”.

U tom smislu Conte je ocijenio da treba “poboljšati pakt o stabilnosti” Europske unije koji zahtijeva deficit ispod 3 posto BDP-a i zaduživanje manje od 60 posto. Italija je gotovo u granicama deficita na godišnjoj razini, ali je pritišće dug veći od 132 posto BDP-a. Prekruta proračunska pravila “mogla bi poništiti velike napore uložene u poticanje potencijalnog rasta zemlje”, istaknuo je Conte.

Očekuje veću solidarnost EU

Na europskoj razini je pozvao na “istinski zajednički projekt” i iznio prijedlog o “konferenciji o budućnosti Europe” kako bi kontinent redefinirao svoju ulogu “u svijetu koji je usred promjena”. Conte od Europe očekuje i “veću solidarnost” u vezi s imigracijom i “konkretne inicijative” o tom pitanju kojemu Italija ubuduće kani “pristupati sustavnije”. Contea su tijekom govora prekidali zastupnici Talijanske braće i Lige uz povike “izbori, izbori”.

Conte je u svom programu iznio dug popis obećanja za siromašni jug, za mlade (veća izobrazba), obitelj (više mjesta u vrtićima) i za radnike (manja socijalna davanja). Usto se obvezao da će podupirati mala i srednja poduzeća i inovacije te pomagati biološki uzgoj u poljodjelstvu i obnovljive izvore energije. Nakon jednostavnog glasovanja u Zastupničkom domu, situacija bi mogla biti složenija u utorak navečer u Senatu, gdje vlada ima manju većinu.

Željka Orešković
Telegram autor
1139 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program