Politika & Kriminal

Ćorić je u naletu oko rada nedjeljom. Parafrazirao sveca pa poručio da je to disfunkcionalna društvena pojava

Naglasio je kako nedjelju žele učiniti dominantnim danom za čovjeka i njegovu obitelj

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je okrugli stol na temu najavljenih izmjena Zakona o trgovinama, koje bi zabranile rad nedjeljom, osim za 16 nedjelja u godini. Na okruglom stolu je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, prenosi N1.

Spomenuo je anketu koje je provelo njegovo ministarstvo, prema kojem veliki broj građana podržava zabranu rada nedjeljom. Govoreći o prijedlogu Zakona za strože reguliranje rada nedjeljom na tu su se anketu pozivali i Ćorić i premijer Andrej Plenković, kao i brojni drugi HDZ-ovi dužnosnici, a Telegram ju je od Ministarstva gospodarstva uspio dobiti tek nakon više od dva mjeseca natezanja.

“Više od polovice ispitanika u toj anketi slaže se da je rad nedjeljom disfunkcionalna društvena pojava i da zapravo nije dobar, a čak dvije trećine izabire posao s neradnom nedjeljom i pod cijenu nešto niže plaće. To nam govori da smo još uvijek društvo koje cijeni humane spomenute vrijednosti, brigu za čovjeka i njegovu obitelj i da je to društvo dalo mandat Vladi da te vrijednosti očuvamo, dostojanstvo čovjeka i socijalnu pravdu. To ćemo pokazati uključivanjem ovog Zakona u saborsku raspravu”, rekao je Ćorić.

Parafrazirao svetog Franju Asiškog

Smatra da socijalna pravda mora biti duguročna politika svake Vlade, koliko se god reguliranje rada nedjeljom čini kao težak posao. Zatim je parafrazirao svetog Franju Asiškog. “Počni od onoga što je nužno, potom učini ono što je moguće i u konaćnici ćeš učiniti ono što je nemoguće”, rekao je Ćorić pa istaknuo kako te tisuću godina stare riječi primijeniti u ovom kontekstu.

“U hrvatskom medijskom prostoru i javnosti nužna je rasprava kakva ta nedjelja treba biti i na koji je način urediti. Moguće je ići sa zakonskim rješenjem koje će uzeti u obzir sve specifićnosti našeg gospodarstva, ali u svom fokusu imati radnika. Pitanje neradne nedjelje je civilizacijsko pitanje”, naglasio je Ćorić i dodao da će Vlada biti ponosna uspiju li regulirati rad nedjeljom i učiniti je “dominantim danom za čovjeka, obitelj, prijatelje i sve ono za što u konaćnici živimo”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu