Politika & Kriminal

Ćorić na pitanje o zaokretu oko uplitanja Vlade u cijene goriva: 'Čuđenje je, kao i ljepota, u očima promatrača'

Ćorić je poručio kako su u protekla dva dana 'postali svjesni' da će se stanje reflektirati na cijenu sljedeći tjedan

11.05.2021., Gospic - U Kulturno informativnom centru predstavljene su reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak i otpornost unutar komponente koja se odnosi na trziste rada i socijalnu zastitu. Tomislav Coric, ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila spriječiti strmoglavi rast cijena goriva, ograničivši maksimalne cijene goriva na 30 dana, benzin na 11 kuna i 10 lipa, a dizel na 11 kuna. Nove cijene stupaju na snagu u subotu, a Vlada smatra da će se cijene goriva na tržištu stabilizirati u sljedećih mjesec dana.

Premijer Andrej Plenković je rekao da se Vlada automatski odriče dijela PDV-a, a svoju Vlada okarakterizirao je kao “agilnu”. Međutim, njegovi ministri gospodarstva i financija, Tomislav Ćorić i Zdravko Marić, posljednjih su dana odbacivali uplitanje države u rast cijena goriva s porukom da još nije vrijeme za to. Plenković je naglasio kako ne moraju objaviti sve s Užeg kabineta, gdje su jučer odlučili ograničiti cijene.

Ćorić je za RTL Danas ponovio Plenkovićeve tvrdnje da su odluku konkretizirali na Užem kabinetu, a na pitanje o njegovim i Marićevim izjavama da reakcije Vlade još neće biti, Ćorić je odgovorio: “U tom trenutku ta intervencija nije bila na stolu. Međutim, protekla dva dana smo postali svjesni kako će se ovo stanje reflektirati idući tjedan na potencijalnu cijenu u utorak. da bi izbjegli daljnju eskalaciju cijena, da bi kreirali stabilne uvjete kako za građane tako i za gospodarstvo smo odlučili ići s današnjom uredbom”, poručio je.

‘Čuđenje je u očima promatrača’

RTL-ov novinar Ilija Radić pitao je Ćorića zašto u tom slučaju njegova izjava prije tri dana nije bila mekša na što je Ćorić rekao: “U 48 sati se puno toga izdogađalo i promijenilo. Odluka koju smo donijeli je apsolutno na mjestu”, poručio je.

Na komentar da je premijer rekao kako su on i Marić već ranije dobili zadatak analizirati situaciju, pa je čudno da je došlo do tolikog obrata, Ćorić je dobacio: “Čuđenje, kao i ljepota, je u očima promatrača.”

Ministar je rekao kako su svjesni da će vladina odluka utjecati na profitabilnost distributera, kao i na manji prihod u proračunu, ali naglasio da u ovakvim situacijama svi moraju snositi odgovornost. Napomenuo je da će i dalje promatrati situaciju, a ako ne dođe do relaksacije uvjeta na tržištu i cijene nastave rasti, Ćorić je rekao da će Vlada napraviti iskorak.

‘Neće se dogoditi britanski scenarij’

Ćorić je odbacio mogućnost da se britanski scenarij s gorivom preslika u Hrvatskoj. “Postoji dodatni stabilizator s naše strane. Bilo tko tko bi išao s frapantnim najavama mora imati na umu činjenicu da Hrvatska raspolaže zalihama naftnih derivata koje su dovoljne za tri mjeseca funkcioniranja ekonomije. Nemamo problem i nećemo ga imati. Računamo na razumijevanje svih, distributera, ali i svih dionika u ekonomiji da situacija nije jednostavna”, poručio je.

Istaknuo je da se država odrekla dijela primanja iz litre benzina. “Ako u narednim mjesecima dođe do daljnje eskalacije cijene, proračun će trebati iznaći svoja rješenja u vidu korekcija na strani bilo trošarina ili PDV-a. Od toga se ne bježi”, naglasio je.

Rekao je kako bi ograničenje cijena goriva trebalo imati učinak na cijenu transporta. “Sve što se upućuje na tržište se vozi. Samim time, taj transport, cijena koja je ugrađena u transport ne bi trebala dodatno eskalirati. Neki proizvodi su poskupili, ali to poskupljenje nije samo uvjetovano rastom cijena goriva”, poručio je.

Ponovno je poručio kako plin za kućanstva neće rasti do 1. travnja sljedeće godine, a očekuje i stabilne cijene električne energije. Naglasio je kako Vladu najviše zabrinjavaju upravo cijene goriva.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu