Politika & Kriminal

Ćorić pere premijera od priče o tajnom memorandumu o izvozu nafte: 'On nije upoznat s detaljima, ja snosim odgovornost'

Memorandum je komentirao ministar Ćorić koji kaže kako je on potpisan u interesu države

21.05.2020,Zagreb - Sjednica Vlade RH odrzana je u plenarnoj dvorani NSK.
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nacional je na današnjoj naslovnici objavio veliki tekst o tajnom Memorandumu između Ine, JANAFA-a i Ministarstva zaštite i okoliša koji je potpisan u vrijeme Plenkovićeve Vlade i kojim se, kako tvrdi tjednik, potkopavaju nacionalni interesi države.

Riječ je, kako pišu, o Memorandumu o razumijevanju koji je u ime Ministarstva 2018. potpisao ministar Tomislav Ćorić i kojim je odobren izvoz hrvatske nafte Mađarima čime je Hrvatska samo od početka 2020. iz Siska u Mađarsku umjesto u Rijeku prebacila 247 tisuća tona nafte.

Ćorić kaže da nije potpisnik već supotpisnik

Nacional također navodi kako je riječ o “najmračnijem manevru hrvatskog premijera” kojim je nastavljena “agenda zbog koje je Karamarko morao napustiti politiku, a Sanader završio u zatvoru”. Nacionalov tekst nakon objavljivanja komentirao je i sam ministar Tomislav Ćorić koji je kazao kako on nije potpisnik memoranduma, već supotpisnik, i to kao svjedok.

“Nisam potpisnik memoranduma. Ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao”, rekao je Ćorić i dodao kako on nema ništa protiv objave memoranduma te da ga novinari mogu dobiti ili u JANAF-u ili u INA-i.

Preuzima odgovornost

Također je rekao kako je riječ o neobvezujućem dokumentu te da je premijera izvijestio da će ga supotpisati, ali da Plenković nije upoznat s detaljima u Memorandumu. Pritom je istaknuo kako samo on kao ministar može snositi odgovornost za memorandum. Također je dodao kako je u javnost procurila kriva verzija memoranduma.

Upitan da prokomentira tvrdnju Nacionala da je Vlada dopustila mađarskom MOL-u da naftu iz Siska, umjesto u Rijeku, izvozi u Mađarsku i tamo je prerađuje, Ćorić je rekao kako je to dugoročno isplativije i da to nije dogovoreno memorandumom.

“Što se tiče memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata, kako Ine, tako i Janafa. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na Janafovo skladište koje se nalazi na području Siska. S druge strane podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava…”, kaže Ćorić.

Interes zarada hrvatskih tvrtki

Na pitanje novinara je li na bilo koji način utjecao da takav postupak bude moguć, ministar je kazao kako je potpuno nelogično da jedan tako velik sustav kao što je industrija u Sisku ne bude spojena na skladišni kapacitet JANAF-a koji je tako blizu. “Meni kao ministru zaštitu okoliša je u interesu da Ina i Janaf posluju makar i s kunom većom dobiti, jer su u vlasništvu države”, kazao je Ćorić dodajući kako je kapacitet za Rijeku maksimiziran dok je ostatak nafte usmjeren za Mađarsku.

“Ta nafta se prodaje i od nje Ina zarađuje. Ona treba ići onako kako je to za Inu najrentabilnije”, kazao je ministar dodajući kako RH kao vlasnik JANAF-a u i suvlasnik INA-e ništa nije izgubila već da su dvije kompanije dobile.

Nastavite čitati