Politika & Kriminal

Covid bolnica u Dubravi zbog otpada tražila pomoć Ministarstva, oni im poslali inspekciju

Infektivni otpad u Dubravi moraju ukloniti do 27. siječnja, no ne znaju kako

FOTO: Vijesti.hr

Covid-bolnica u Dubravi tražila je pomoć zbog gomilanja infektivnog otpada, a ministarstvo im je poslao inspekciju, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da je problem volumen otpada s kojim se tvrtke koje bi ga trebale pretvoriti u neinfektivni, više ne mogu nositi.

“Bila nam je inspekcija i do 27. siječnja moramo ukloniti infektivni otpad koji zbog Covida-19 svakodnevno pojačano nastaje u našoj bolnici. Zasad smo nabavili dodatne kontejnere da otpad ne bi bio na otvorenom, a i s padom broja pacijenta otpada je nešto manje pa tvrtka s kojom imamo ugovor trenutačno može zbrinuti i dio onog što je zaostalo proteklih mjeseci”, kaže ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić.

Bez konačnog rješenja

No, konačnog rješenja nema ni nakon više od mjesec dana otkad je otvoren problem s infektivnim otpadom koji se zbog velikog broja pacijenata gomila i u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

Riječju, umjesto hitnog rješenja, na vrata KB-a Dubrava početkom ovog mjeseca pokucala je inspekcija! Rok bolnici da riješi problem istječe za tjedna dana, a istodobno nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je odavno trebalo iznjedriti prijedlog zbrinjavanja infektivnog otpada u kriznim situacijama i Ministarstvo zdravstva koje je to rješenje trebalo supotpisati, nisu se pomaknuli ni milimetar.

Za tvrtku problem – volumen otpada

Naime, već više od mjesec dana upozorava se da količina infektivnog otpada koji se u KB-u Dubrava stvara otkad je postala Covid-bolnica prelazi i tri tone na dan, što je postalo previše za tvrtku s kojom bolnica ima ugovor za odvoz.

Problem je volumen otpada s kojim se ta, ali i tvrtke koje bi isti otpad trebale pretvoriti u neinfektivni, više ne može nositi. Jedan od prijedloga bio je spaljivanje u cementari Našice. No, zasad ništa od toga, ali ni od nekog drugog učinkovitog i trajnijeg rješenja, donosi Jutarnji list.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu