Politika & Kriminal

Covid potvrde idući mjesec postaju obavezne u zdravstvu. Mali problem: tada mnogima i istječu

Potvrda vrijedi devet mjeseci, odnosno 270 dana nakon primitka druge doze. Prvocijepljenima, dakle onima u zdravstvu, to istječe u listopadu

S početkom listopada covid potvrde postat će obavezne za zdravstvene djelatnike, a kako je jučer rekao načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović isto bi moglo vrijediti i za zaposlene u socijalnom sustavu. Djelatnici u tim sektorima među prvima su cijepljeni, jer su zbog prirode svog posla bili prioritetna skupina, pa tako onima koji su drugu dozu primili u siječnju upravo u listopadu ističe covid potvrda.

Potvrda vrijedi devet mjeseci, odnosno 270 dana nakon primitka druge doze, te bi prvocijepljenima počela istjecati desetak dana nakon što će za zdravstvene djelatnike, a moguće i one u socijali, covid potvrde postati obvezne za dolazak na posao. Ministar zdravstva Vili Beroš, pak, uvjerava kako oni neće ostati bez covid potvrde.

Beroš je za Jutarnji list rekao kako će produženje covid potvrde biti vezano za docijepljivanje trećom dozom i napominje da se čeka na odluku Europske agencije za lijekove (EMA), koja bi najkasnije za deset dana trebala donijeti odluku o trećoj dozi Pfizerovog cjepiva.

‘Neće biti neodgovorenih pitanja’

“Vjerujem da će mišljenje EMA-e biti pozitivno. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pripremaju upute tako da možemo reći da smo spremni”, rekao je Beroš. Dodao je kako se neovisno o EMA-i i odluci oko treće doze, razmišlja o produljenju trajanja covid potvrde u kontekstu cijepljenja s obzirom na to da je trenutno jedino Pfizer od EMA-e zatražio odobrenje za treću dozu, pri čemu pod upitnikom ostaje što će biti s potvrdama ljudi koji su cijepljeni cjepivima Moderne, AstraZenece i Johnson&Johnsona.

“Kao i uvijek, pomno pratimo situaciju i prilagođavamo se. Sigurno će i druge kompanije zatražiti ocjenu za treću dozu. Također, čekamo i odgovore hoće li se preporučiti da osobe koje su primile vektorsko cjepivo, za treću dozu, dobiju mRNA cjepivo i obratno”, tvrdi Beroš.

Najavio je kako će vjerojatno i produžiti trajanje covid potvrda. “Dio zemalja već ranije je prolongirao valjanost na 12 mjeseci, a vrlo je vjerojatno da ćemo i mi ići u tom smjeru i produljiti potvrdu na godinu dana sukladno rezultatima najnovijih znanstvenih i stručnih ispitivanja”, rekao je Beroš i poručio kako do početka listopada sigurno neće biti neodgovorenih pitanja oko isticanja valjanosti potvrde za cijepljene s obje doze.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu