Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Čovjek kojeg je policija prijavila za prosvjed pred Kineziološkim: 'Došli su mi s infantilnim optužnim prijedlogom'

Policija 58-godišnjaka tereti da nije prijavio prosvjed ispred fakulteta te da, kao organizator, nije osigurao poštivanje reda i mira

FOTO: hrt/screenshot

Zagrebačka policija podnijet će optužni prijedlog protiv Roberta Schwarza (58) kojeg sumnjiče za organiziranje neprijavljenog javnog okupljanja održanog jučer oko 9 sati ispred zgrade Kineziološkog fakulteta, priopćila je u srijedu Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, precizirala kako je do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je organizirao javno okupljanje, bez da je to, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, prijavio nadležnoj PU zagrebačkoj i bez da je poduzeo mjere osiguranja reda i mira na tom javnom okupljanju.

PUZ dodaje da ga sumnjiči za prekršaje iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Hvala ti Bože Robert Schwarz je vanipušten 🙏👌👏💪🇭🇷🥳

Posted by Kristina Moguš on Tuesday, December 7, 2021

Policija traži moguće druge počinitelje

Optužni prijedlog protiv Schwarza bit će podnijet Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu redovnim putem, dok će mu za prekršaj iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti biti izdan obavezni prekršajni nalog.

Zagrebačka policija ističe da nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska drugih mogućih počinitelja kaznenih djela ili prekršaja.

Mediji pišu da je Schwarz protivnik cijepljenja i covid potvrda koji je u utorak ujutro uživo prenosio događaj ispred Kineziološkog fakulteta i poveo studente da uđu u zgradu fakulteta bez covid potvrda.

I KIF je uš’o 😎

Posted by Studenti za Slobodu on Tuesday, December 7, 2021

Schwarz potvrdio da je dobio optužni prijedlog

Schwarz se jučer nakon privođenja oglasio na Facebooku. Ustvrdio je kako su mu tri policijska službenika u civilu prišla s leđa nakon prosvjeda na Kineziološkom fakultetu te da su ga zatražili da pođe s njima. Naveo je kako su mu u automobilu uzeli mobitel i ostale stvari, a da su na njegova pitanja odgovarali sa ‘saznat ćete’. Kazao je da je bio pritvoren u “dobro poznatoj” policijskoj postaji u Nehajskoj te da mu je bilo dosadno pa je počeo “maltretirati onog mladog pandura ispred kaveza”.

Prema opisu odgovora koje je dobio od policajca, može se zaključiti da je Schwarz s njim započeo raspravu o cijepljenju. Ustvrdio je da policajac “uopće ne kuži zakaj se cijepio, jer on o tome niti želi razmišljati”. Rekao je da je nakon sat i pol dobio kaznu od 500 kuna zbog nenošenja maske, ali od ranije kada je podržavao nedolazak učenika na nastavu u Krapinskim toplicama. Tvrdi da je zatim čekao još tri sata dok mu nije došao odvjetnik.

Tvrdi da mu je odvjetnik rekao kako je ovo “prvi slučaj da je netko pritvoren bez obrazloženja i policijskog postupanja”. Schwarz je zatim nastavio kako je nakon trećeg inzistiranja njegovog odvjetnika izašao iz pritvora te da je tada došao šef policijske postaje s optužnim prijedlogom. “Napokon dolazi šef s infantilnim i na brzinu sklepanim optužnim prijedlogom, gdje me se okrivljuje da sam organizator studentskog stampeda na KIFu. Nakon što me odvjetnik više puta skoro pa i molio da ništa ne komentiram a kamoli da mi se zalomi koja psovka te nakon ispisa formulara koji u realnom vremenu inače traje 5 -10 min, izlazim na… hmm…slobodu…”, napisao je.