Politika & Kriminal

Čovjek koji je pokušao ubiti predsjednika Reagana, kako bi impresionirao Jodie Foster, uskoro slobodan

Kontrola nad njim bit će za devet mjeseci potpuno ukinuta pod uvjetom da nastavi poštivati određena pravila i ostane 'mentalno stabilan'

FOTO: FBI/Wikimedia

John Hinckley Jr, muškarac koji je pokušao ubiti tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana 1981. kako bi impresionirao glumicu Jodie Foster, mogao bi biti u potpunosti slobodan u lipnju sljedeće godine.

Po sudskoj dokumentaciji, savezni sudac u ponedjeljak je potvrdio dogovor između ministarstva pravosuđa i Hinckleya koji je pušten iz psihijatrijske ustanove 2016., nakon što je tamo proveo više od 30 godina.

Kontrola nad njim bit će za devet mjeseci potpuno ukinuta pod uvjetom da nastavi poštivati određena pravila i ostane “mentalno stabilan”, precizirao je sudac Paul Friedman.

Metak mu prošao blizu srca, glasnogovornik paraliziran

Hinckley, koji sada ima 66 godina, pucao je na američkog predsjednika na izlazu iz hotela Hilton u Washingtonu 30. ožujka 1981.

Rekao je da je želio impresionirati Jodie Foster koju je vidio u filmu “Teksist”. Jedan od njegovih metaka pogodio je Reagana u prsa, prošavši vrlo blizu srca.

Još tri osobe su bile ozlijeđene, među kojima James Brady, ondašnji glasnogovornik Bijele kuće koji je ostao djelomično paraliziran.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu