Monstrum koji je zaklao jedva pokretnu strinu i njezinog posinka osuđen na 29 godina zatvora

U njegovom stanu je pronađena krv jedne od žrtava

ZADNJA IZMJENA: stu 22, 2019
Foto: PIXSELL

Damir Minković danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 29 godina zatvora, javlja 24 sata. Optužnicom se 36-godišnjeg Minkovića teretilo da je u zagrebačkim Strugama prije godinu dana ubio strinu, staricu od 76 godina, te njezinog posinka. Minković je živio u istoj kući kao i žrtve, ali u zasebnom stanu. Prema optužnici, 18. studenog 2018. godine nožem je zaklao strinu Maricu, gotovo nepokretnu ženu, i 50-godišnjeg Sinišu, koji je bio osoba s posebnim potrebama.

Žrtve su pronađene 24. studenog, nedugo nakon što je Minković otputovao na izlet u Beograd. Iz Srbije je tada dao izjavu za Jutarnji list, negirajući da je odgovoran za ubojstvo. “U šoku sam zbog svega. Posvuda se u medijima piše da sam osumnjičen za ubojstvo. Nisam kriv. Tetu sam zadnji put vidio prije nekoliko dana, kad sam otišao k njoj po stare novine da naložim peć”, govorio je tada.

Tvrdio je kako je tog 24. studenoga oko 7 sati otišao od kuće jer mu je u 8:10 s autobusnog kolodvora polazio autobus. “Bilo je to vikend-putovanje koje sam planirao još u Njemačkoj. Ne mogu vjerovati da sam opet osumnjičen, i to za nešto što nisam napravio. Strah me je da je to što se tamo dogodilo zapravo bilo namijenjeno meni zbog moje prošlosti. Sa strinom Maricom bio sam u dobrim odnosima. Da, znao sam od nje posuditi novac, nikad više od 50-ak kuna”, kazao je Minković.

Pronađen nož s tragovima krvi

Policija nije povjerovala u njegovo objašnjenje pa je Minković uhićen čim se vratio u Zagreb. Ubrzo se doznalo da je policija u njegovom stanu pronašla krv ubijene strine te da je pronađeno oružje kojim je počinjeno ubojstvo. Radilo se o vojnom nožu na kojem su bili tragovi krvi obiju žrtava. Policija ga pronašla u kontejneru pokraj autobusnog stajališta. Do tog traga dovela ih je svjedokinja koja je Minkovića vidjela kako nešto baca u smeće prije nego što je ušao u autobus. Uz to, Minković je na Facebooku objavljivao fotografije na kojima pozira s takvim nožem.

Od trenutka uhićenja osumnjičeni za dvostruko ubojstvo branio se šutnjom. Policiji je otprije bio poznat zbog pljačke zlatarnice koju je počinio 2010. godine, zbog čega je odslužio šestogodišnju zatvorsku kaznu. Prema optužbama, i motiv za ubojstva bio je pljačka. Naime, Minković je od poznanika navodno pokušavao posuditi novac za provod u Beogradu, a čak je razmišljao i o tome da uzme kredit. Premda nije nestao sav novac koji je bio u stanu ubijene strine, njezin novčanik je pronađen prazan, i pretpostavlja se da ga je ispraznio ubojica. Suđenje za dva teška ubojstva počelo je 22. srpnja ove godine.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program