Politika & Kriminal

Čovjek koji radi projekcije za Vladu: 'Za 2 tjedna mogli bismo premašiti 4000 novozaraženih'. Capak: 'Sumnjam'

Član Znanstvenog savjeta Vlade iznio je svoja predviđanja, Capak uvjerava da ćemo biti na tisuću manje

06.10.2020., Zagreb - Hotel Dubrovnik. Konferencija za medije povodom obiljezavanja Dana ruzicaste vrpce - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Epidemiološke mjere koje su donesene na nacionalnoj razini istječu večeras u ponoć i danas tijekom dana bi Stožer i Vlada trebale donijeti nove. Tijekom jutra se sastaje i Znanstveni savjet Vlade čije mišljenje bi moglo imati ulogu u donošenju odluke, a jedan od njegovih članova, Ozren Polašek, za Jutarnji je rekao kako bi za dva tjedna broj dnevno novozaraženih mogao premašiti 4000.

Polašek, s Medicinskog fakulteta u Splitu koji od početka pandemije izrađuje projekcije za Vladu, kaže kako one pokazuju da se situacija, ostanu li svi faktori isti, neće smiriti i da će za dva tjedna broj dnevno zaraženih premašiti 4000.

Dodao je i kako je dobro da broj onih koji će završiti na respiratoru neće narasti kao u prvom valu, iako bi se broj preminulih i hospitaliziranih mogao povećati. “Jedan od alata koje koristimo u praćenju epidemije je modeliranje podataka. Pri tome koristimo četiri pokazatelja, a to su broj zaraženih, broj bolesnika u bolnicama, bolesnika na respiratoru i broj preminulih”, kaže.

Capak: Ne vjerujem da ćemo ići na 4000 novozaraženih

Objasnio je da je ovaj model samo informativan. “Predviđanje se temelji na brojevima iz prethodnih tjedana, a model prikazuje očekivane brojeve u uvjetima u kojima se obrasci epidemije nisu znatnije promijenili”, govori te ipak dodaje: “U ovoj rečenici nalazi se glavni problem predviđanja, a to je da se gotovo stalno mijenjaju obrasci epidemije, zbog čega nam je ovaj model samo informativan”, kaže.

No, reporterka televizije N1 jutros je razgovarala s ravnateljem HZJZ-a, Krunoslavom Capakom kojeg je pitala i za ovu procjenu od 4000 novozaraženih dnevno. On se s tim ne slaže, kaže kako ne misli da će se to ostvariti već da ćemo ostati na oko 3000 novozaraženih dnevno. Podsjetimo, jučer smo imali 3099 novozaraženih.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu