Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Čovjek s vrha Škorine liste bio je nepravomoćno osuđen za primanje mita. Slučaj je otišao u zastaru

Prof. dr. Milan Vrkljan bit će na drugom mjestu stranačke liste u II. izbornoj jedinici

07.04.2015., Zagreb - Celnici Hrvatske udruge bolnickih lijecnika ispred Postanske banke su podrzali akciju Kupovinom komanditnih uloga drustva Visia Croatica. Milan Vrkljan. 
Photo: Zarko Basic/PIXSELL
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Prof. dr. Milan Vrkljan, član Domovinskog pokreta koji će se na predstojećim parlamentarnim izborima naći na drugom mjestu stranačke liste u II. izbornoj jedinici, svojevremeno je bio nepravomoćno osuđen za primanje mita, piše Jutarnji list. Vrkljan i njegov kolega su, piše list, optuženi da su dobili po tisuću eura kako bi pacijenticu primili u bolnicu. Zbog tih su optužbi i nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu s rokom kušnje. No, na presudu su se žalili, a sud je s donošenjem odluke odugovlačio sve dok 2012. godine nije nastupila zastara kaznenog progona za oba osumnjičena, doznaje Jutarnji list.

Milan Vrkljan je endokrinolog i šef Zavoda za endokrinologiju u KB Sestre milosrdnice, bivši potpredsjednik zagrebačkog ogranka HDZ-a koji kaže da je iz te stranke izašao u vrijeme Ive Sanadera, kada je od njega zatraženo da raspusti gradski ogranak koji je ušao u sukob s vodećim stranačkim strukturama. Nakon toga se politički deaktivirao, sve dok se nije odlučio priključiti Miroslavu Škori, koji mu je, kako kaže, dugogodišnji prijatelj s kojim dijeli političke stavove. Domovinskom pokretu je predao potvrdu o nekažnjavanju kojom je dokazao da se protiv njega ne vodi nikakav kazneni postupak, ali Jutarnji list doznao je detalje šestogodišnjeg procesa koji je protiv Vrkljana vođen zbog sumnje da je primio mito.

Dvije tisuće eura za hospitalizaciju

Prema pisanju lista, Vrkljanov kolega, kirurg Marko Doko, navodno je od čovjeka čija je bolesna supruga trebala hospitalizaciju zatražio po tisuću eura mita za sebe i za Milana Vrkljana. Suprug bolesne žene, Nenad Filić, na suđenju je opisao kako je izgledao navodni pokušaj da se od njega izvuče novac. Kako piše Jutarnji, kada je bolesnicu doveo u bolnicu, Doko je Filiću navodno rekao da je on ne može primiti, ali ima kolegu s kojim bi je možda mogao primiti na odjel.

Prilikom idućeg razgovora, svjedočio je Filić a prenosi Jutarnji, Doko je izvadio papirić na kojem je rukom bilo napisano “2.000 eura, 1.000 eura meni, 1.000 eura dr. Vrkljanu”. Filić je kirurgu u džep kute tada gurnuo tisuću eura, na što ga je ovaj poslao dr. Vrkljanu. Filić tvrdi da je sljedećeg dana istu svotu predao i Milanu Vrkljanu, piše Jutarnji. Optužbe su dovele do suđenja, na kojem su oba liječnika poricala da su tražili ili primili mito. Prema njihovom objašnjenju, Filić je bio razočaran i ljutit na njih zbog toga što mu je supruga preminula mjesec dana nakon što je primljena u bolnicu, pa je cijelu priču izmislio.

Čudan termin sjednice

No, kako piše Jutarnji list, liječnici su i na prvom i na ponovljenom suđenju proglašeni krivima. Prva nepravomoćna presuda je ukinuta, dok su u ponovljenom postupku Doko i Vrkljan 17. svibnja 2012. godine osuđeni na po osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Na presudu su se žalili i tužiteljstvo i osuđenici, ali premda su žalbe zaprimljene mjesec i pol dana prije nastupanja zastare, Županijski sud u Zagrebu sazvao je sjednicu na kojoj se imalo odučiti o žalbama tek za 20. srpnja 2012. godine.

Kada je sjednica održana, sud je konstatirao da je nastupila zastara kaznenog progona, i to 19. srpnja, odnosno dan ranije, za Vrkljana, a za Doku 18. srpnja, dva dana ranije, pa su liječnici oslobođeni svih optužbi. Vrkljan je na pitanje Jutarnjeg oko suđenja kazao da se protiv njega ne vodi nikakav kazneni postupak, i da je to Domovinskom pokretu dokazao potvrdom o nekažnjavanju. “Nema ništa sporno. U stranku je dostavljen dokument iz kojeg se vidi da nisam osuđivan, a to je vrlo lako provjeriti”, rekao je Škorin suradnik.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više