Politika & Kriminal

Crna Gora danas počela s masovnim cijepljenjem. Građani mogu birati s čime se žele cijepiti

Cijepljenje je organizirano na 140 lokacija diljem zemlje

A Montenegrin medical worker walk outside a triage tent at the Medical center in capital Podgorica, on March 27, 2020, amid the outbreak of COVID-19, caused by the coronavirus. - Montenegro, which has detected 70 confirmed infections of COVID-19 so far, issued strict measures, including a closure of schools, ban on public gatherings, and restrictions of land and sea passenger transport. (Photo by Savo PRELEVIC / AFP)
FOTO: AFP

U Crnoj Gori je u utorak počelo masovno cijepljenje stanovništva nakon što je tijekom vikenda iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva, dok će prve doze BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija u Crnu Goru stići tijekom dana.

Kako je priopćeno iz crnogorske vlade, cijepljenje je organizirano na 140 lokacija diljem te zemlje. Do sada je u Crnoj Gori jednom dozom cijepljeno 40 tisuća osoba ili oko 7 posto stanovništva, dok je polovina od tog broja primila dvije doze cjepiva.

Dosad su koristili ruska i kineska cjepiva

Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović pojasnila je da će stanovnici Crne Gore moći birati između dostupnih cjepiva, dok će onima koji boluju od kroničnih bolesti cjepivo preporučiti obiteljski liječnik. “Neće biti zastoja u masovnom cijepljenju. Svaki stanovnik Crne Gore koji se želi cijepiti to će moći uraditi na punktu za cijepljenje u svojoj općini“, priopćila je Borovinić Bojović.

Do sada su u Crnoj Gori korištena ruska i kineska cjepiva te 24 tisuće doza AstraZeneca cjepiva koje su kupljene kroz Covax program. Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi posjetit će tijekom dana Podgoricu, a s njim će u Crnu Goru stići i prve doze cjepiva BioNTech/Pfizer, koje su dio donacije od 651 tisuće doza koje EU između početka svibnja i kraja kolovoza planira isporučiti zemljama Zapadnog Balkana.

Cjepiva se financiraju iz paketa od 70 milijuna eura koji je Europska komisija usvojila u prosincu 2020. kako bi pomogla u pokrivanju troškova cjepiva, osiguranih prema ugovorima EU o kupovini za partnere sa Zapadnog Balkana kroz sustav Covax. Istim povodom Varhelyi je u ponedjeljak u Srbiji, a danas će pored Crne Gore posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju, a potom u srijedu Albaniju i Kosovo.

Prvi put ove godine manje od 100 dnevnih slučajeva

Crna Gora je u ponedjeljak prvi puta od početka godine imala manje od 100 novih slučajeva koronavirusa na dnevnoj razini. Broj aktivnih slučajeva naglo je opao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom ožujka uvele rigorozne epidemiološke mjere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane i fitnes i trgovačke centre.

Takve mjere, koje su vrijedile nepunih pet tjedana, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10 tisuća na nešto preko dvije tisuće oboljelih. Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu