Crna Gora je ušla u NATO, a Rusi, očekivano, baš i nisu nešto sretni zbog toga pa negoduju i malo prijete

Upozorili su ih zbog neprijateljskog smjera

ZADNJA IZMJENA: lip 6, 2017
Foto: AFP/AFP

Rusija je u ponedjeljak, nakon ulaska Crne Gore u članstvo NATO-a, upozorila tu zemlju zbog “neprijateljskog smjera” i osudila je “antirusku histeriju” u Crnoj Gori. Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako Crno Gora “ima punu odgovornost” nakon pridruživanja sankcijama EU protiv Rusije 2014.

“U svjetlu neprijateljskog smjera koji su izabrale crnogorske vlasti ruska strana zadržava pravo na poduzimanje mjera odmazde na recipročnoj bazi. U politici kao i u fizici za svaku akciju postoji reakcija”, napisalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Crnogorci su tvrdili da su ih Rusi opstruirali

Na svečanosti ulaska Crne Gore u NATO pomoćnik američkog državnog tajnika Thomas Shannon rekao je kako je “pohvalno… što je ostvarila svoje suvereno pravo da izabere vlastite saveze u svjetlu udruženog pritiska izvana”. Veze Crne Gore i Rusije, njezina glavnog slavenskog i pravoslavnog partnera i najvećeg ulagača pogoršale su se nakon što je zemlja zatražila pristupnicu NATO-u.

Prošlog listopada Crna Gora je objavila kako su ruski špijuni i lokalne proruske stranke pokušavale zaustaviti taj put i ubiti tadašnjeg premijera Milu Đukanovića što je Kremlj odbacio kako apsurdno. Prošloga tjedna zastupnik vladajućih socijalista nakratko je zadržan u moskovskoj zračnoj luci i Crna Gora tvrdi da postoji popis crnogorskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program