Politika & Kriminal

Crna Gora sumnja na 23 slučaja novog soja koronavirusa, poslali su uzorke u Njemačku na analizu

UN procjenjuje da će koronakriza teško pogoditi Crnu Goru

A laboratory technician manipulates samples to be tested with PCR method at Montenegro's Institute for Public Health in Podgorica on November 26, 202, amid the crisis linked with the Covid-19 pandemic caused by the novel coronavirus. (Photo by Savo PRELEVIC / AFP)
FOTO: AFP

Crnogorske zdravstvene vlasti očekuju da će kod 23 uzorka koje su poslali na analizu u njemačke laboratorije biti izoliran novi soj koronavirusa, priopćila je u ponedjeljak epidemiologinja Marija Božović istaknuvši da se rezultati iz laboratorija u Berlinu očekuju do kraja tjedna.

On je podsjetila da je crnogorski Institut za javno zdravlje, zbog nemogućnosti analize u laboratorijima u Crnoj Gori, u Berlin prije tjedan dana poslao 40 uzoraka koronavirusa, od kojih se za 23 sumnja da je riječ o novom soju. Bez navedene analize ne može se znati je li riječ o britanskom, južnoafričkom ili brazilskom soju,a svi zaraženi imaju iste simptome, navodi crnogorska epidemiologinja.

“Još uvijek nismo dobili konačne rezultate, očekujemo ih do kraja tjedna. Očekujemo da će vjerojatno jedan dio uzoraka od tih 23 biti pozitivan na novi soj”, rekla je Božović za RTCG, navodeći da će zdravstvene vlasti, nakon što se potvrdi prisustvo novog soja predložiti strože epidemiološke mjere.

Cijepljenje se očekuje početkom veljače

Za ulazak u Crnu Goru odnedavno nije potreban negativan test na koronavirus, dok cijepljenje u toj zemlji još uvijek nije počelo. Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović ranije je najavila da se početak cijepljenja može očekivati najkasnije početkom veljače, te da će se prvo koristiti cjepiva koje su odobrile zdravstvene vlasti Europske unije. Istodobno vlasti u Podgorici dogovorile su isporuku 150 tisuća kineskih i 50 tisuća doza ruskih cjepiva.

Nakon što danas crnogorski Institut za javno zdravlje objavi broj novozaraženih, Crna Gora će prijeći brojku od 62 tisuće stanovnika kod kojih je od početka pandemije potvrđen koronavirus, što čini deset posto populacije te zemlje. Tijekom siječnja u Crnoj Gori dnevni prosjek novih slučajeva infekcije iznosio je nešto ispod 500.

Od početka pandemije od posljedica zaraze virusom Covid-19 preminulo je 805 osoba, više nego 0,1 posto ukupne populacije koja ima 620 tisuća stanovnika.

UN procjenjuje da će koronakriza teško pogoditi Crnu Goru

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, gospodarska kriza koju je proizvela pandemija koronavirusa žestoko će pogoditi Crnu Goru. Crnogorsko će gospodarstvo, prema riječima Davida Putina, ekonomiste u timu UN-a koji djeluje u Crnoj Gori, biti drugo najviše pogođeno u Europi, odmah nakon španjolskog.

“Nažalost crnogorsko gospodarstvo je jedna od najteže pogođenih u Europi, naša procjena je da će Crna Gora predstavljati drugu najviše pogođenu ekonomiju u Europi, poslije Španjolske. Razlog je jasan, Crna Gora je malo otvoreno gospodarstvo, koja zavisi od turizma”, kazao je Putin za RTCG. On navodi i da projekcije UN-a za Crnu Goru nisu toliko loše, kao one MMF-a.

“Postoje određeni indikatori koji govore da će doći do poboljšanja i vraćanja u normalu, posebno kada dođe do cijepljenja. Cijepljenje nije važno samo za Crnu Goru, nego i za turiste koji posjećuju Crnu Goru, za Rusiju, Srbiju…“, rekao je Putin.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu