Politika & Kriminal

Crnogorski mediji objavili snimku na kojoj inspektori primaju mito, ministar odmah idući dan dao ostavku

Ovo je prvi put da neki ministar te balkanske zemlje podnosi ostavku zbog korupcije

Crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović podnio je u petak ostavku dan pošto je televizijska mreža objavila snimku na kojoj dvojica građevinskih inspektora u njegovu ministarstvu primaju mito.

Ovo je prvi put da neki ministar te malene balkanske zemlje podnosi ostavku zbog korupcije. “Nitko mi nije rekao da podnesem ostavku, ona je rezultat mojih osobnih promišljanja u poslu, etika mora postojati u poslovanju i u državnoj upravi”, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Na snimci koju je u četvrtak objavila televizija Vijesti vide se dvojica dužnosnika koji razgovaraju o više tisuća eura mita kako bi se jednom poduzetniku omogućio nastavak izgradnje zgrade u Budvi, biseru crnogorskog turizma na Jadranskoj obali, premda mu je dozvola istekla.

Davanje mita uhvaćeno na snimci

Na snimci se čuje inspektor koji pita: “Jesi donio?” “Tražio si 20.000 eura”, odgovara poduzetnik. “Dao sam ti 5000 zadnji put, posudio sam 5000. Vjeruj mi, nemam više”. Ministar koji je u vladu ušao 2016. rekao je novinarima da je protiv dvojice inspektora pokrenut stegovni postupak i prije objavljivanja snimke, ali im nije izrečena nikakva kazna.

“Nisam uspio iskorijeniti ovakvo ponašanje (…) jutros (petak) pokrenuo sam novi postupak protiv njih i nadam se da će biti uspješniji od prethodnog”, rekao je, dodajući da su razriješeni dužnosti.

Crna Gora pregovara o članstvu u Europskoj uniji koja je suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala postavila među prioritete.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu