Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Crnu Goru trese suluda priča o puču, ruskim špijunima, četnicima, Putinu i Vučiću. Naš reporter analizira sve

Nagađa se da su pripadnici ruske vojne obavještajne službe

Crnogorski državni tužitelj Milivoje Katnić potvrdio je da se dva ruska i više srpskih državljana, nalaze među 21 osumnjičenim za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 16. listopada ove godine, na dan parlamentarnih izbora.

Ruski državljani, utvrdila je istraga, koristili su se putovnicama na ime Eduard V. Širkov i Vladimir N. Popov. Oni su, nagađa se u Podgorici, pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU, koja je, među ostalim, duboko upletena u okupaciju i ratna zbivanja u Ukrajini.

Ruski državljani začetnici operacije

Tvrdi se također da su Širkov i Popov bili idejni začetnici, koordinatori i pravi zapovjednici cijele operacije. Od uhićenih srpskih državljana, najpoznatiji su Aleksandar Sinđelić, pripadnik četničkog ravnogorskog pokreta i poznati antieuropski aktivist u Srbiji te Bratislav Dikić, nekadašnji zapovjednik srpske žandarmerije.

Dok je Sinđelić nedavno priznao umiješanost u pokušaj državnog udara, Branislav Dikić, koji je uhićen 16. listopada, još uvijek odbacuje sve optužbe. Puč je imao, tvrdi državni tužitelj Katnić, tri cilja: ubojstvo premijera Mile Đukanovića, izazivanje nereda i krvoprolića, nasilno svrgavanje demokratskih institucija te onemogućavanje ulaska Crne Gore u Nato pakt.

Planirali provalu u parlament

Na konferenciji za medije tužitelj Milivoje Katnić kazao je kako je kriminalnoj organizaciji bilo okupljeno oko 500 urotnika. Njihova je zadaća bila da 16. listopada, na dan izbora, u 23 sata provale u crnogorski parlament, zatoče sve prisutne te spriječe objavu izbornih rezultata.

Time bi izazvali nerede koji bi rezultirali ubojstvom premijera Đukanovića i državnim udarom. Pri tomu bi urotnici imali na raspolaganju 50 automatskih pušaka i 50 pištolja. Nekoliko snajperista imalo je pak zadatak da na početku akcije likvidiraju premijera Đukanovića. Tužitelj Katnić je ustvrdio da je u pokušaju terorističkog napada na Crnu Goru sudjelovala i “jedna politička struktura iz Podgorice”.

Među uhićenima i borci iz Ukrajine

Novinarima je prikazan i trominutni video zapis koji je dobiven od sigurnosnih službi iz Srbije. Na njemu se vidi cijeli arsenal zaplijenjenih materijala poput žileta, žice, vojničkih uniformi, palica, motorola, lisica, praćki, sprejeva, dronova…

Tužitelj Katnić također je potvrdio da je među uhićenima bilo i onih koji su se borili među proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini. Na temelju toga tužitelj je došao do zaključka kako su ruski nacionalisti organizirali kriminalnu skupinu koja je trebala upasti u crnogorski parlament, ubiti premijera Đukanovića i dovesti na vlast prorusku crnogorsku koaliciju.

Vučić kaže da je Đukanović prisluškivan

U Podgorici je također je otkriveno da je srpska tajna služba, Bezbednosno-informativna agencija, (BIA), pratila aktivnosti Širkova i Popova dok su bili u Beogradu i koordinirali cijelom akcijom. To je kasnije potvrdio i srpski premijer Aleksandar Vučić koji je, kako tvrde diplomatski izvori u Beogradu, pobjesnio kada je saznao da u Beogradu ruski i srpski ekstremni nacionalisti kuju zavjeru protiv premijera Đukanovića i Crne Gore.

Vučić je osobno objavio da je BIA, srpska tajna služba, prikupila nepobitne dokaze o tomu da je određen broj ljudi, koristeći se najsuvremenijom tehnologijom, pratio, kontrolirao i prisluškivao crnogorskog premijera Milu Đukanovića. ”Oni su djelovali u skladu s instrukcijama koje su dobivali od stranih državljana, a nekolicina njih je uhićena i predana vlastima u Crnoj Gori”, izjavio je premijer Vučić.

Rusi upravljali akcijom iz Beograda

Sve to događalo se u vrijeme dok je u Beogradu otkriveno tajno skladište oružja, smješteno u neposrednoj blizini kuće u kojoj živi premjer Vučić s obitelji. Policijski izvori tvrde da se pripremao atentat na Vučića, a u njemu se trebali sudjelovati i pročetničke skupine i pojedinci.

Širkov i Popov, dvojica agenata GRU, koji su upravljali akcijom iz Beograda, nakon vijesti o propalom puču, po jednim su informacijama odmah nestali, a po drugim izvorima, srpska policija pustila ih je da napuste zemlju.

Korištena sofisticirana oprema

To je učinjeno, premda je BIA utvrdila da su oni opskrbili nekolicinu srpskih državljana najsuvremenijom tehnologijom kojom su pratili crnogorskog premijera Đukanovića. Iz BIA je procurila vijest kako takvu sofisticiranu i skupu opremu koriste samo najveće i najbogatije špijunske agencije.

U međuvremenu u Rusiji je netragom nestao Leonid Rešehtnikov, nekadašnji obavještajni oficir, koji je sada bio na čelu Ruskog instituta za strategijska studije. Taj je Institut pod izravnom kontrolom Kremlja, a posebno se isticao po žestokim napadima na Crnu Goru zbog njene namjere da se priključi Nato paktu. Također se zna da je Institut tijesno povezan s proruskim nacionalističkim skupinama na Balkanu.

Sinđelić surađuje s policijom

Inače, Popov i Širkov napustili su Srbiji baš dok je u Beogradu boravio Nikolaj Patrušev, šef Savjeta za sigurnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je donedavno bio i prvi čovjek F.S.B., savezne ruske sigurnosne službe koja je nasljednica zloglasnog KGB-a. Premda u Moskvi tvrde kako je posjet Patruševa Beogradu dogovoren puno ranije, po svemu sudeći došao je izvući Popova i Širkova iz Srbije.

Glavni osumnjičenik Aleksandar Sinđelić, preobratio se u crnogorskom zatvoru u dragocjenog policijskog informatora. Još uvijek nije jasno je li Sinđelić uhićen u Beogradu i izručen crnogorskim vlastima ili je sam došao u Podgoricu i predao se policiji, no jedno je sigurno: priznao je istražiteljima da je prošle godine posjetio Moskvu gdje je sa skupinom Rusa razradio plan državnog udara u Crnoj Gori.

Operacija fianancirana s 200.000 dolara

Dobio je kodirani mobitel kako bi izbjegao prisluškivanje te 200.000 dolara s kojima je trebao financirati cijelu operaciju. Sinđelić je ispričao i da su ga u Moskvi ugostili u luksuznom apartmanu te da su ga upozorili da bude oprezan jer ima posla s vrlo opasnim ljudima.

Budući da je nakon svih tih važnih priznanja Sinđelić pušten iz zatvora te dobio status zaštićenog svjedoka, očito je u dogovoru s tužiteljstvom iskoristio institut priznanja krivnje, čime si je osigurao blažu zatvorsku kaznu.

Sve upućuje na povezanost ruskih tajnih službi

Iako Sinđelić nije izravno optužio ruske službene organe za upletenost u udar, ipak sve upućuje na povezanost ruskih državnih tajnih službi i mreže ruskih nacionalista aktivnih na Balkanu i istočnoj Ukrajini. Premda je Rusija službeno opovrgla upletenost u pokušaj puča, u to malo tko vjeruje budući da Moskva otvoreno optužuje Milu Đukanovića da namjerno proizvodi antirusku histeriju u Crnoj Gori te da se žestoko opire zahtjevu Podgorice da što prije bude primljena u NATO pakt.

Crna Gora također nije niti jednog trenutka optužila službenu Moskvu za sudjelovanje u pripremama za državni udar već svu odgovornost svaljuje na skupine ruskih nacionalista.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više