Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Croatia Airlines imala je dramatično slijetanje, nije se otvarao kotač aviona. Srećom, završilo je OK

Jedna putnica ispričala nam je da je slijetanje u Bruxelles bilo jako neugodno

13.05.2013., Zagreb, Pleso - Slijetanje zrakoplova Bombardier Dash 8 Q400 hrvatske avionske kompanije Croatia Airlines.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zrakoplov Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za Bruxelles danas je imao problema sa slijetanjem. Telegramu se javila jedna od putnica koja je nam je prepričala neugodnu situaciju koju je doživjela na letu za Bruxelles.

“Nismo uopće znali što se događa. Primijetila sam da smo već počeli slijetati prema bruxellskoj zračnoj luci da bi izneanada pilot podigao avion i počeo se udaljavati od piste. Neko vrijeme smo kružili, očito, da se avion riješi viška goriva i tada su nam rekli da se jedan od kotača otvorio, ali se nije zaključao za sigurno slijetanje. Dosta dugo nismo znali što je posada odlučila, ali su nam na kraju rekli da će pokušati sletjeti”, priča nam ova gospođa.

Kaže da je zatim stjuardesa, čiji je glas bio dosta uznemiren, rekla putnicima da se sklupčaju, podupru noge o pod zrakoplova i prekriže ruke na prsima. “Nakon slijetanja avion je dugo bio na pisti jer, kako nam prepričava putnica, više nije mogao voziti do aerodromske zgrade. Let je u Bruxelles kasnio 45 minuta.

Iz CA potvrdili probleme na letu za Bruxelles

Pitali smo Croatia Airlines za kometar na ovu situaciju, a iz kompanije nam je potvrđeno kako je tijekom pripremne faze za slijetanje “došlo do poteškoće u postupku izvlačenja nosne noge zrakoplova Dash 8-Q400”. “U skladu s propisanim operativnim procedurama pristupilo se alternativnom postupku izvlačenja, što je uspješno obavljeno te je zrakoplov s 58 putnika sigurno sletio u bruxellsku zračnu luku u 18 sati i 13 minuta”, poručuju iz CA.

Kažu kako ovakve situacije uključuju preventivno obavještavanje odredišne zračne luke, što je također uobičajeno i točno propisano u civilnom zrakoplovstvu, te se slijetanje obavlja prema posebnoj proceduri.

“Sigurnost putnika i članova posade na letu OU4456 ni u jednom trenutku nije bila ugrožena s obzirom da su posade Croatia Airlinesa školovane i uvježbane za ovakve situacije. Piloti su, ponavljamo, striktno primijenili predviđenu operativnu proceduru, i zrakoplov je sigurno sletio u ZL Bruxelles”, pišu u priopćenju.

Trenutno se utvrđuje tehnički status aviona

Kažu kako je ovaj zrakoplov trenutno u postupku utvrđivanja tehničkog statusa zbog daljnje plovidbenosti i trenutno je povučen iz prometa.”Posljedično je otkazan povratni let OU4457 Bruxelles – Zagreb, a putnicima s tog leta bit će pružena sva pripadajuća skrb u skladu s Europskom regulativom vezanom za prava putnika u slučaju poremećaja u putovanju.

Croatia Airlines ispričava se svim putnicima zbog neplaniranog poremećaja u planiranom putovanju”, zaključuju u priopćenju. Inače, prema informacijama kojima Telegram raspolaže, ovo nije prvi put da se ovakvo nešto dogodilo s Dash zrakoplovom Croatia Airlinesa.