Politika & Kriminal

Crtica iz Slavonije savršeno ocrtava Hrvatsku. HEP bez pitanja upao čovjeku na privatnu njivu i uništio mu usjeve

Bager tvrtke koja je izvodila radove za vinkovačku Elektru, u sastavu HEP-a, ušao je na privatno vlasništvo i krenuo kopati i rovati usjeve

Bez ikakva pitanja ili obavijesti i bez dopuštenja vlasnika njive u Otoku, gradiću kraj Vinkovaca, bager tvrtke Sokol koji izvodi radove za vinkovačku Elektru u sastavu HEP-a, počeo je izvoditi radove i kopati kanal za polaganje kabla uz obližnji električni stup. Državna tvrtka, HEP, koja se reklamira sloganom ”Sjaj u tami”, tako je, koristeći pravo jačega, upala na privatni posjed i bez ičijeg dopuštenja, gazeći usjeve, onamo dovukla bager.

“Upali su na moj posjed, a da me nitko ništa nije pitao. Ostao sam zaprepašten vidjevši kako su nemilice gazili polje pivarskog ječma čija sjetva treba početi za dvadesetak dana. Mogli su bar pričekati da požanjem usjeve, no oni su, bez mog dopuštenja, krenuli na njivu kao da je njihova”, priča za Telegram vlasnik njive u Otoku, Zvonimir Jelić.

Događaj se zbio prošle srijede, 13. svibnja. Jelić je otišao u Policijsku postaju u Otok i prijavio slučaj, nakon čega su radovi obustavljeni, a bager brzo povučen s njive. No, šteta je ostala. Njiva je raskopana, radovi nisu završeni, jer Jelić ne dopušta pristup njivi dok ne požanje ječam.

Oglasila se policija

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske potvrdili su Telegramu da se događaj zbio i da je ”dana 13. svibnja, oko 8 sati, 66-godišnjak iz Otoka putem telefona kontaktirao Policijsku postaju Otok te pritom prijavio da mu tvrtka iz Vinkovaca bagerom kopa po njivi u njegovu vlasništvu, lociranoj u Otoku, u ulici Bana Jelačića”.

Nadalje, tvrde u PU vukovarsko-srijemskoj, policija je otišla na Jelićevu njivu ”pri čemu su utvrdili da djelatnici građevinske tvrtke iz Vinkovaca, koja je u poslovnoj suradnji s nacionalnom tvrtkom za elektroprivredu, vrši uzemljenje vodiča i jednog električnog stupa. Na mjestu radova je bila i rukovoditeljica te tvrtke, koja je naznačila kako će sva šteta nastala njihovim uredovanjem biti isplaćena vlasniku poljoprivrednog zemljišta. O tome je policija obavijestila vlasnika zemljišta, 66-godišnjeg Otočanina”.

Vlasnik njive ih demantira

Jelić pak tvrdi da u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, u čijem je sastavu i Policijska postaja Otok, nemaju pravu informaciju što se stvarno dogodilo.

“Netočno je da sam policiju u Otoku kontaktirao telefonski, osobno sam onamo otišao. Također, netočno je da je na njivi bila rukovoditeljica tvrtke izvođača radova. Nitko nije rekao kako će nastala šteta biti nadoknađena, niti me policija o tome obavijestila”, tvrdi Jelić. Dodaje kako je istu stvar, upad na njegov posjed, HEP napravio i prije tri godine, kada su obavljali slične radove. Ni tada ga ništa nisu pitali, niti su mu platili nastalu štetu.

Elektra priznala propust

Direktor vinkovačke Elektre, u sastavu Hrvatske elektroprivrede, Vladimir Čavlović, priznaje da vlasnik parcele zasađene pivarskim ječmom, Zvonko Jelić nije bio osobno obaviješten o izvođenju radova.

“Obavijest o izvođenju radova objavljujemo putem medija ili oglasom na prometnim mjestima”, kaže Čavlović za Telegram, no na pitanje na kojim je to prometnim mjestima u Otoku oglas bio postavljen ili na kojim mediju objavljen, nije znao odgovoriti.

Dodao je, međutim, da su vlasniku njive voljni nadoknaditi štetu, a na naš upit imaju li cjenik temeljem kojeg obračunavaju štetu odgovorio je kako se HEP o nastaloj šteti nastoji dogovoriti s vlasnicima.

HEP nema pravo služnosti

Uistinu je nevjerojatno kako se ponaša tvrtka u vlasništvu države i kako bez suglasnosti vlasnika ulazi na tuđe posjete i usput gazi i uništava usjeve.

Telegram je u gruntovnim knjigama Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Vinkovcima provjerio stanje čestice na kojoj se nalazi Jelićeva njiva. Zanimljivo, HEP se čak nije potrudio ishoditi ni pravo služnosti kojim bi mu bio dopušten pristup bez pristanka vlasnika.

Takve zabilježbe u katastarskoj čestici na kojoj je Jelićev posjed nema. Državna tvrtka HEP, postupila je krajnje nasilnički, a sve se moglo riješiti dogovorno; pričekati tri tjedna da vlasnik njive požanje usjeve, pa potom izvesti radove koji ionako nisu bili hitne prirode.

Nastavite čitati