Politika & Kriminal

Čudesna priča iz Gline gdje je čovjek pravomoćno dokazao da je nezakonito dobio otkaz. I što se dogodilo? Ništa

Bojan Dadasović ima pravomoćnu presudu da je nezakonito dobio otkaz. Presuda još nije provedena

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Malo je klasičnijih priča po Hrvatskoj od onih kad nakon promjene vlasti dođe do vala smjena kojim se na ključna mjesta u lokalnu ili državnu upravu instalira cijela sila “svojih kadrova”. Takva praksa se često provodi bez previše osjećaja za pravne finese, a u manjim mjestima je pritom uglavnom prekrivena i manjkom medijskog interesa.

No, kad se izborni pobjednici namjere na izrazito tvrdoglave, a pritom i pravno potkovane djelatnike, stvari mogu završiti s vrlo, vrlo skupim epilogom.

Izborna pobjeda i otkaz

Prije tri i pol godine u Glini, gradu s nešto više od devet tisuća stanovnika, je došlo do smjene vlasti. Nakon što je gradonačelnik bio čovjek kojeg su podržavali HSLS. HSS, HSU i SDP, na vlast je pobjedom u prvom krugu došao HDZ-ov kandidat Stjepan Kostanjević. Brzo nakon pobjede odlučio se i za preustroj vlasti, pa tako i za smjenu pročelnika u Upravnom odjelu za opće poslove, društvene djelatnosti i poslove Gradskog vijeća, Bojana Dadasovića.

Međutim, Dadasović je, s diplomom zagrebačkog Pravnog fakulteta u džepu, odlučio osporiti odluku o preustroju uprave i pokrenuo cijeli niz sporova protiv odluka koje je o tome donosila nova gradska vlast. Vrlo brzo, najesen 2017. godine, dobio je otkaz jer se, kako je pisalo u odluci, bez obrazloženja pet dana nije pojavio na radnom mjestu.

Povratak na posao, zaostale plaće…

Naravno, Dadasović je pravno osporavao i tu odluku. I – krenuo dobivati sudske sporove. Priča je epilog dobila, odnosno, kako ćemo vidjeti, trebala dobiti u siječnju ove godine, kad je Visoki upravni sud u Zagrebu donio pravomoćnu presudu o tome da je otkaz Dadasoviću bio – nezakonit.

Kako, bez obzira na pravomoćnu presudu, nije dobio poziv za povratak na posao, u travnju je na inspekciju Ministarstva uprave poslao predstavku na rad tijela Grada Gline vezano uz izvršenje presuda Visokog upravnog suda. Inspekcija je u svom dopisu zatražila od Grada izvješće o tom slučaju. Ali i napisala kako je Grad Glina, s obzirom na pravomoćnu presudu, dužan Dadasovića vratiti na posao, te mu isplatiti plaću, doprinose i sva zaostala materijalna prava od 2017. naovamo.

HZMO bez dvojbi

No, u izvješću koje je Grad Glina poslao inspekciji (a koje u cijelosti nismo mogli dobiti ni iz Grada, ni Ministarstva uprave), stajalo je kako je u toku i još jedan sudski postupak – onaj oko odluke o stavljanju službenika na raspolaganje. Ta odluka je prethodila otkazu koji je pravomoćno presuđen kao nezakonit i Dadasović je drži nebitnom u kontekstu postojeće presude, no inspekcija je odlučila prekinuti svoje postupanje do pravomoćne sudske odluke i u tom procesu.

U međuvremenu, dok vrijeme prolazi, a neisplaćene plaće (i kamate) se gomilaju, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, pak, nije imao dvojbi o tome treba li postupiti po pravomoćnoj sudskoj presudi o nezakonitom otkazu. U prošlotjednoj odluci Središnje službe HZMO-a kaže se kako se poništava prijava o prestanku osiguranja za Dadasovića iz studenog 2017. godine, te kako je za obračunavanje i naplatu zaostalog iznosa mirovinskog osiguranja nadležna Porezna uprava.

Račun građanima

“Zgrožen sam nepostupanjem institucija konkretno prema Gradu Glini te poigravanjem s javnim novcem u ovim teškim vremenima”, kaže nam Dadasović dodajući da je tri godine upozoravao gradonačelnika i njegove suradnike na samovolju koja će teško koštati gradski proračun. “Nakon dobivenih presuda i upisa staža u tijeku je porezni nadzor te sudski postupak za isplatu što će prouzročiti dodatne troškove jer svakim danom rastu kamate te dospijevaju nove plaće”, kaže Dadasović ukazujući da mu je Grad Glina mogao predložiti i nagodbu kako bi se smanjili troškovi.

Međutim, to se nije dogodilo, pa Dadasović zaključuje kako je “evidentno da će mržnju jednog čovjeka prema meni na kraju platiti svi građani Grada Gline”. Od gradonačelnika i Grada Gline smo tražili objašnjenje o detaljima ovog slučaja, te imaju li barem okvirni izračun ukupnih troškova pravne bitke s upornim pravnikom kojem su dali nezakoniti otkaz, no ni nakon nekoliko dana odgovore nismo dobili.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu