Bubalo, bivši gradonačelnik Osijeka, našao se usred neobičnog incidenta u kojem je jedan čovjek pretučen

Incident se dogodio na terasi jednog osječkog kafića

ZADNJA IZMJENA: kol. 9, 2017
Foto: Pixsell

Dvojica direktora tvrtke Pevec d.d., Krešimir Bubalo, direktor strategije i razvoja, te Tomislav Bilandžić, direktor korporativne sigurnosti, vinovnici su incidenta koji se dogodio u subotu 29. srpnja na terasi kafića By the Way koji radi u sastavu osječkog robnog centra Pevec. Policijska uprava osječko baranjska potvrdila je Telegramu da su zaprimili dojavu kako je tog dana ”došlo do tjelesnog napada na osobu u ugostiteljskom objektu u Osijeku u Ulici kneza Trpimira”, te da su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja ”utvrđeni elementi prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

Dodali su da će protiv dvije osobe nadležnom Prekršajnom sudu biti proslijeđen optužni prijedlog zbog sumnje na počinjenje prekršaja. Policija nije navodila imena sudionika fizičkog sukoba. Slučaj je policiji prijavio Damir Handanović, osječki poduzetnik koji se u subotu iza podneva nalazio u kafiću By the Way, neposredno uz ulaz u Trgovački centar Pevec. U izjavi za Telegram kaže kako je oko 13 sati onuda prošao Krešimir Bubalo, bivši osječki gradonačelnik i ranije osječko-baranjski župan (jedno vrijeme i zastupnik HDSSB-a u Hrvatskom saboru), te ga usput upitao: ”Znamo li se mi odnekud?”.

Handanović nakon sukoba zatražio liječničku pomoć

Handanović kaže kako je Bubalovo pitanje shvatio kao provokaciju, a budući da od ranije imaju neke neraščišćene račune, Handanović mu je odgovorio prilično grubo, nazvavši Bubala smećem. Bubalo se potom udaljio, no nakon otprilike pola sata, kaže Handanović, pojavio se u društvu Tomislava Bilandžića, bivšeg načelnika sektora Policijske uprave osječko Baranjske, a sada direktora korporativne sigurnosti Peveca. S njima je bio i Dražen Bartolović, za kojeg Handanović tvrdi da također radi u Pevecu, na poslovima osiguranja.

“Bartolović je nogom udario stol za kojim sam sjedio s poznanicima i prevrnuo ga. Potom me udario šakom u glavu, a kad sam pao nastavio me udarati. Pridružio mu se i Bilandžić, dok je Bubalo stajao sa strane i sve promatrao”, kaže Handanović. Nakon udaraca u glavu nije se osjećao dobro, povraćao je pa je sutradan zatražio liječničku pomoć. U KBC Osijek ustanovljene su lakše tjelesne ozljede ”od više udaraca zatvorenom šakom u području glave”.

Bubalo kaže da ima ‘svoju stranu priče’

Krešimir Bubalo, direktor strategije i razvoja tvrtke Pevec d.d. za Telegram je bio vrlo kratak: “Ono što vam je ispričao Handanović njegova je strana priče. Postoji i moja”. Kad smo Bubala zamolili da nam ispriča svoje viđenje incidenta, rekao je kako je o tome dao iskaz policiji i da to nema namjeru prepričavati. Telegram se odjelu za odnose s javnošću Peveca obratio s upitom je li policija uzela video snimke sigurnosnih kamera na zgradi osječkog Peveca, koje su mogle registrirati kako je započeo i odvijao se fizički sukob, no nismo dobili odgovor.

Pokušali smo dobiti izjavu Tomislava Bilandžića, bivšeg načelnika sektora PU Osječko baranjske, inače i predsjednika Hrvatskog Kickboxing saveza, a danas direktora korporativne sigurnosti. U Pevecu tijekom prijepodneva u petak nije ga bilo moguće dobiti, a u subotu je odgovorio sms porukom kako ”u miru i veselju, u krugu obitelji i prijatelja” kao dragovoljac Domovinskog rata želi proslaviti Dan pobjede, te da zbog toga nije u mogućnosti komentirati incident koji se dogodio tjedan dana prije toga. Telegram je neslužbeno saznao da je u iskazuju policiji, svojim bivšim kolegama rekao kako nije udarao Handanovića, već se u umiješao kako bi razdvojio sukobljeni dvojac.

Neobična priča Bartolovića, Bilandžića i pištolja

Bartolović, za koga Handanović tvrdi da ga je prvi napao, dugogodišnji je prijatelj s bivšim načelnikom osječke policije. O njihovoj bliskosti govori i događaj od prije sedam godina kada je Bartolović pod neobičnim okolnostima Bilandžiću, tada drugom čovjeku osječke policije, poklonio pištolj Beretta. Zbog kaznenih djela iznude i prijetnje smrću Bartoloviću je taj pištolj oduzet u ožujku 2008. a Bilandžić ga je na svoje ime prijavio i registrirao 16. travnja iste godine.

Tadašnji drugi čovjek osječke policije, danas jedan od Pevecovih direktora, da sve bude još zanimljivije, bio je član tročlane komisije za izdavanje odobrenja za nabavu oružja, te je, u tom svojstvu, potpisao odluku kojom je Beretta tvorničkog broja 1917Z oduzeta Draženu Bartoloviću, da bi mu je ovaj kasnije poklonio.

Bubalo fizički napadnut prošle godine

Iz policijskog odgovora Telegramu o sukobu pred Trgovačkim centrom Pevec u Osijeku, nije jasno protiv koga će biti podnesene prekršajne prijave, jer su, prema riječima Handanovića, uz njega u sukobu sudjelovale još dvije osobe, Bilandžić i Bartolović.

Ovo nije prvi put da se ime nekog od direktora nove uprave Peveca veže uz fizički sukob. Pred sam kraj prošle godine u Sesvetama je fizički napadnut Krešimir Bubalo, ubrzo nakon što je postao jedan od direktora Peveca. Tada se nagađalo da bi u pozadini napada mogao biti sukob između dvije skupine dioničara za prevlast u toj velikoj trgovačkoj tvrtki.

Drago Hedl
Istraživački novinar
242 članka Više o autoru