Cuomo najavljuje policijsku reformu i novi zakon koji zabranjuje privođenje kakvo je ubilo Georgea Floyda

Guverner želi da vlada države New York zakon, nazvan Reci njihova imena, donese već idući tjedan

ZADNJA IZMJENA: lip 6, 2020
Foto: Kristin Callahan/ACE Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guverner države New York Andrew Cuomo najavio je policijsku reformu “stop nasilju” koja uključuje zabranu policijskog zahvata kojim se privođenoj osobi pritišće vrat što je izazvalo smrt Afroamerikanca Georgea Floyda i zapalila američke gradove.

Zakon nazvan “Reci njihova imena”, prema “dugome popisu imena ljudi koji su bili žrtve policijskog zlostavljanja, žrtve pravosudnog sustava”, najavio je Cuomo na konferenciji za novinare u petak.

Donošenje zakona idući tjedan?

George Floyd, crnac koji je ugušen pod pritiskom koljena bijelog policajca u Minneapolisu prošli tjedna, posljednje je ime “na tom vrlo dugom popisu”.

Cuomo želi da vlada države New York taj zakon donese već idući tjedan. Zakon uključuje transparentnost postupanja policije; zabranu primjene zahvata kojim se privođenoj osobi pritišće vrat; kriminalizaciju lažnih rasno motiviranih poziva na broj 911; imenovanje neovisnog državnog odvjetnika za ubojstva koja počine policajci.

Primjena sile nad 75-godišnjakom

Cuomo je najavu reforme policijskog zakona objavio dan nakon što se društvenim mrežama proširio videozapis na kojem interventni policajci u gradu Buffalu u zapadnom dijelu države New York ruše na tlo 75-godišnjeg muškarca kojemu krvari zbog ozljede na glavi, a policajci prolaze i ne pružaju pomoć.

Muškarac, bijelac, nije identificiran i hospitaliziran je s ozljedom glave. Cuomo je osudio zastrašujući izgred i pohvalio suspenziju dvojice policajaca.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program