Politika & Kriminal

Cure detalji o napadaču koji je ubio šestero ljudi u Češkoj: Radi se o građevinskom radniku, tvrdio je da ga nitko ne želi liječiti

Prema riječima njegovog poslodavca već je neko vrijeme bio na bolovanju

FOTO: AFP

Ctirad V., koji je u češkom gradu Ostravi u bolnici ubio šestero i ranio dvoje ljudi, 42-godišnjak je koji se navodno liječio na jednom od odjela te bolnice, piše češki CT24. U policiji navode kako im je od ranije poznat po tri kaznene prijave od kojih se jedna odnosi na imovinsko kazneno djelo i nasilje. Oružje kojim je Ctirad ubio ljude posjedovao je nelegalno.

Prema posljednjim informacijama, riječ je o muškarcu koji je radio kao građevinski radnik, a trenutno se nalazio na bolovanju. “Oko mjesec dana ga nema na poslu, a posljednja dva tjedna bio je službeno na bolovanju. Nedavno smo primijetili da se njegovo ponašanje lagano promijenilo, da se osjeća strašno bolesno i tvrdio je da ga nitko ne želi liječiti”, kaže njegov poslodavac Ales Zygula.

Ubio dvije žene i četiri muškarca

Četrdestdvogodišnjak je jutros oko 7 sati pucao po pacijentima u bolnici pri čemu je na mjestu ubio četvero ljudi. Nešto kasnije priopćeno je kako je još dvoje ranjenih podleglo ozljedama. Riječ je o četiri muškarca i dvije žene. Pucao im je u glavu i prsa. Dvoje teško ozlijeđenih su operirani, a jedno od njih i dalje se nalazi u kritičnom stanju.

Iako je policija došla svega 5 minuta nakon što je zaprimila prijavu, 42-godišnjak je već pobjegao. No, uz pomoć nadzornih kamera u bolnici uspjeli su ga identificirati te pokrenuti potragu.

Kako su ga uhvatili?

Kako su priopćili, bježao je u srebrno-sivom Renaultu Laguni, a policija ga je uspjela uočiti uz pomoć helikoptera te su ga zaustavili u mjestu Děhylov kod Ostrave. Navodno je otišao kući i rekao svojoj majci što je učinio, a u to vrijeme ona je već surađivala s policijom. Kad je shvatio da će ga uhvatiti, 42-godišnjak si je pucnjem u glavu oduzeo život.

Počinitelj je pucao iz češkog pištolja CZ 75. To je jedno od najraširenijih oružja takve vrste u svijetu. U varijanti CZ 75D koristi se u češkoj vojsci i policiji. Isti pištolj koristio je 2015. godine i napadač iz Uherský Broda. On je u restoranu Družba u Uherský Brodu pucao u osam osoba i ubio ih, a potom je presudio i sebi.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu