Čuveno Bandićevo poslovanje: Zagreb ne plati zemljište za cestu, 10 godina se zeza i sad građani moraju dati 1,5 milijuna kuna

Trgovački sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu protiv Grada

ZADNJA IZMJENA: ožu 5, 2019
Foto: PIXSELL

Proračun Grada Zagreba ostat će bez gotovo milijun i pol kuna zbog duga starog deset godina. Trgovački sud u Zagrebu presudio da Grad mora konačno platiti zemljište građevinskoj tvrtki Quintus koja je još 2008. na njemu napravila cestu uz urbane vile u Gračanima. Zgradama je trebala prilazna prometnica, pa su s gradskom upravom tada dogovorili da će ju napraviti na svom zemljištu. Grad im je trebao podmiriti cijenu parcele koja je formalno za nju izvlaštena. Parcela od 480 kvadrata vrijedna je 744 tisuće kuna, no kako presuda stiže tek sada, Grad Zagreb morat će platiti i kamate zbog čega je iznos već dvostruk.

Investitori su s Gradom Zagrebom u travnju 2003. sklopili Ugovor o financiranju izgradnje pristupne prometnice, odnosno ulice Gračanske Dužice. Grad je prihvatio ponudu otkupa zemljišta, no nikad ga zapravo nije platio.

Je li se mogao izbjeći dug sudski proces?

Ova presuda stiže nedugo nakon što je Telegram objavio da će milijunski iznos biti plaćen i kao odšteta bivšem boksaču Damiru Škari kojem je propao biznis na Šalati jer grad nije održavao taj svoj sportski objekt.

Dakle, tvrtka Quintus u vlasništvu je poduzetnika Damira Premelića i Gordana Mahmeta, a spor s Gradom pokušala je riješiti još prije deset godina. Nudili su nagodbu mirnim putem, van suda, no na kraju su bili prisiljeni podnijeti tužbu. Učinili su to još 2010. godine.

Proces se dosta otegnuo jer je slučaj promijenio čak tri suda – Općinski građanski sud u Zagrebu, Općinski sud u Karlovcu, da bi stigao do Trgovačkog suda u Zagrebu koji je stvarno nadležan za rješavanje ovog spora.

Grad Zagreb: ‘To uopće nije prava cesta’

Provedeno je i nekoliko vještačenja – prometnih i financijskih, jer su predstavnici Grada Zagreba na sudu tvrdili kako Quitnusu zapravo nisu ništa dužni. Uvjeravali su sud kako prometnica uopće nije primjerena, odnosno kako je preuska, te se ne može smatrati cestom. Pokušali su i umanjiti vrijednost zemljišta.

Međutim, vještaci su njihove argumente srušili. Cesta je, naime, sasvim normalno prohodna kada na njoj nema nepropisno parkiranih vozila. I vrijednost je pouzdano utvrđena – na osnovu podataka iz Porezne uprave.

Pokušali su Bandićevi odvjetnici dokazati i da Quintus uopće nije bio vlasnik sporne parcele, odnosno da je i ranije tamo bio javni put. To su pak negirali starosjedioci iz Gračana.

Kamate su za to vrijeme samo rasle

“Moja obitelj imala je tamo vinograd, vrt, voćnjak i livadu. Da bi došli do zemljišta morali su prolaziti traktorom preko makadama na kojem se dva vozila nisu mogla mimoići. S vremenom su se počele graditi kuće, a onda je stigla infrastruktura. Kanalizacija je provedena 2007., a cesta je puštena u prometu u ožujku 2008. godine”, prisjetila se 70-godišnja stanarka iz Gračana.

Da do 2007. u Gračanskim Dužicama nije bilo ceste, već samo makadam, potvrdio je i gospodin koji se tamo doselio 2004. godine. Nakon što je još jedan svjedok potvrdio istu priču, sud je zaključio kako predstavnici Grada Zagreba doista nisu uspjeli dokazati kako je na spornom zemljištu cesta postojala od 1997. godine.

Sud je prihvatio procjenu da je u pitanju nekretnina vrijedna 744 tisuće kuna, no Grad će morati podmiriti i kamate od 2009. godine. Tu je još i sudski trošak od 93 tisuće kuna što će također morati biti isplaćen iz gradskog budžeta ako ova presuda postane pravomoćna. Grad Zagreb na nju još može uložiti žalbu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2144 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program