Politika & Kriminal

Da danas ode u mirovinu, Kostelić ne bi primao 2500 nego 6700 kuna. No zakon se mijenja pa će imati još puno više

Novi nastavak sage koju je izazvao Ante Kostelić gips pitanjem: 'Nije li tebi neugodno što ću ja imati 2500 kuna mirovine'

Ante Kostelić ovih je dana jedan od najčešćih medijskih protagonista nakon, sada već legendarnog pitanja koje je postavio HRT-ovom novinaru: “Je li tebi neugodno što ću ja primati 2500 kuna mirovine?”. Najnoviji nastavak sage koja se nakon toga razvila stigao je danas, kada je Index objavio da prema neslužbenim podacima, Kostelićeva mirovina uopće ne bi iznosila 2500 nego 6700 kuna.

Kostelić, navode, ima 82 godine, nakupio je radnog staža, a od 1999. godine je u stalnom radnom odnosu u Hrvatskom skijaškom savezu. Vedran Pavlek, direktor Hrvatskog skijaškog saveza, još je neki dan za 24 sata izjavio kako Kostelić još nije ni podnio zahtjev za mirovinom, a kada to učini, iznos će biti znatno viši od 2500 kuna. Koliko točno, Pavlek nije htio potvrditi ni danas za Index.

Životna naknada u novom zakonu

Posljednjih dana moglo se čuti da se Kostelić bori za sportsku mirovinu, no tako nešto, prema podacima Ministarstva rada, ne postoji. Indexov Ilko Ćimić objasnio je stoga kako se Kostelić se ni ne bori za veću mirovinu, nego za životnu naknadu, koja zaista postoji, no samo za sportaše, ali ne i za trenere.

Sportaši koji su osvojili zlato na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih imaju životnu naknadu u visini od 100 posto prosječne neto plaće, bez obzira na neto primanja ili mirovinu. S novim izmjenama Zakona o sportu, na to će pravo imati i treneri, odnosno i Ante Kostelić.

Potvrdila je to i ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, nakon Kostelićevog nedavnog istupa. “Na tome se već radi. Vodit će se računa i o trenerima, kao i o paraolimpijcima i njihovim trenerima i drugima. Radne skupine se sastaju i rade na zakonu o sportu, koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine”, kazala je.

Aladrović o naknadama i izračunu mirovina

Potvrdio je to danas i ministar rada Josip Aladrović koji je za Index naveo kako se “vrednovanje posebnih zasluga sportskih djelatnika eventualno može sagledati u kontekstu ostvarivanja posebnih naknada, odnosno nagrada na način kako je to uređeno i za vrhunske sportaše”. Inače, sam izračun mirovine, dodaje, ovisi u najvećoj mjeri ovisi o prethodno navršenom mirovinskom stažu i ostvarenim plaćama tijekom radnog vijeka.

“S obzirom na osigurane rizike, Zakon o mirovinskom osiguranju propisuje uvjete za ostvarivanje prava na različite vrste mirovina, a opseg samog prava ovisi o vrsti mirovine. Međutim, visina mirovine u najvećoj mjeri ovisi o prethodno navršenom mirovinskom stažu i ostvarenim plaćama tijekom radnog vijeka. Stoga se u općem mirovinskom sustavu ne može pri izračunu visine mirovine, kao prihoda koji proizlazi iz prethodnog rada, uzimati u obzir vrednovanje zasluga i vrhunskih rezultata sportskih djelatnika”, poručili su iz Ministarstva rada. Ante Kostelić bi na kraju tako mogao primati oko 13.700 kuna mjesečno. Usput, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2880 kuna, a više od 620.000 ljudi prima mirovinu manju od 2500 kuna.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu