Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Da, dobro vidite, Divjak govori, Čačić iza nje se belji. Nemoguće je prepričati što se sve zbiva u ovom videu

Nije se samo smijao, kolutao očima i odmahivao glavom. Čačić je u jednom trenutku zaista isplazio jezik

Kako to već ide u predizbornim kampanjama, otvaranje radova na izgradnji nove osnovne škole u Svetom Iliji, u blizini Varaždina, privuklo je velik broj političara. Osim premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, ondje je bila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, kao i varaždinski župan Radimir Čačić. Baš je taj par bivših stranačkih kolega zaslužan za najkomičnije trenutke dana, koje su, na sreću, zabilježile i kamere.

Počelo je kada je Divjak izašla pred novinare kako bi odgovorila na pitanja o aktualnim problemima hrvatskog školstva. Župan Čačić, koji je stajao točno iza ministrice, očito nije bio pretjerano zainteresiran za to tko i kada mora krenuti u školu, pa se vrlo brzo počeo vidno dosađivati. Nakon što se malo meškoljio, Čačić je uspio prikupiti dovoljno koncentracije da posluša što Divjak govori, ili da se barem pretvara kako sluša, ali to nije potrajalo duže od nekoliko minuta.

Šalabahter na dlanu

U trenutku kada ministrica Divjak kaže „škola je otvorena za sve, i svi moraju ići u školu“, Čačić se nasmijao prvi put. Nije sasvim jasno je li varaždinski župan zaboravio da se nalazi točno ispred kamere, ili ga naprosto nije briga, ali to je bio tek početak izvođenja grimasa kojima je popratio gotovo cijelo ministričino izlaganje. Svega nekoliko trenutaka kasnije, kao u nevjerici je zavrtio glavom, i to baš kada je Divjak počela govoriti o tome kako se ne zna hoće li se škole na Braču otvoriti.

Odmah potom Čačić je zakolutao očima kao da ga strašno živcira nešto što je čuo, nakon čega je nastavio odmahivati glavom, a čini se kao da je reagirao na dobacivanja nekoga tko stoji izvan kadra. Nakon što je jasno pokazao kako smatra da je to što se ispred njega događa besmisleno, Čačić je mirovao oko pola minute, sve dok se nije prisjetio nečeg neobično važnog.

U tom je trenutku iz džepa sakoa izvukao penkalo kako bi na dlanu napravio bilješku, i to poprilično detaljnu, sudeći po tome koliko je dugo pisao.

Na kraju se počeo beljiti

U jednom trenutku ministričina istupa, jedan je radnik naprosto upalio bager i nekamo krenuo. Divjak na to nije reagirala, ali Čačić je djelovao pomalo iznervirano takvim prekidom toka misli koji je bilježio na dlanu. Završivši bilješku, župan se vratio odmahivanju glavom i posprdnom smijuljenju, dok je ministrica novinarima u detalje objašnjavala kako bi trebala funkcionirati nastava.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da grimase varaždinskog župana nisu bile reakcija na ministričino izlaganje, nego komunikacija s osobom koja stoji izvan kadra kamere, o temi nepovezanoj s Blaženkom Divjak. No, ozbiljnu sumnju na takvu mogućnost baca ono što je Čačić izveo u zadnjih 15-ak sekundi snimke.

Tada mu je prišla neka žena i postavila pitanje na koje je varaždinski župan slegnuo ramenima, napadno dajući do znanja da nema pojma kakav bi odgovor na njezino pitanje mogao biti. Potom je uslijedila gestikulacija koju je zaista teško shvatiti kao bilo što drugo osim kao komentar na izlaganje ministrice prosvjete. Pogledajte video.

VIDEO: N1

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više