Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Da, došli smo do toga da Hrvatski studiji organiziraju tribinu koja tvrdi da u Sisku nije bilo dječjeg logora

Osim toga, na Facebooku prenose istup svoje docentice koja također negira postojanje logora

10.10.2016., Zagreb -  Znanstveni skup Domovinski rat - mogucnosti znanstvenog pristupa odrzan na Sveucilisnom kampusu u Zagrebu.  Mario Grcevic. 
Photo: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: Petar Glebov/PIXSELL

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu na svojoj su službenoj Facebook stranici podijelili tekst s portala narod.hr koji prenosi istup njihove docentice Vlatke Vukelić u Glasu koncila gdje ona u intervjuu, citiramo, “razotkriva laž o dječjem koncentracijskom logoru u Sisku”. No, tu priča nije gotova.

Osim što prenose istup svoje docentice koja negira postojanje ustaškog logora, Glas koncila piše kako će Hrvatski studiji, na prijedlog sisačkoga biskupa Vlade Košića, 30. studenoga suorganizati skup pod nazivom “Zbrinjavanje ratne siročadi u Sisku 1942 -1943.” Uz Hrvatske studije, tribinu organizira i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Najavljeno je i kako će se na njemu također pričati o tome kako je ustaški logor u Sisku izmišljotina i da su se oni tamo samo brinuli za napuštenu djecu. Na Hrvatskim studijima pokušali smo doznati zašto su podržali ovaj skup, ali do objave ovog teksta nisu nam se javili.

Vukelić tvrdi da su se tamo brinuli za napuštenu djecu

Vukelić, inače bivša predsjednica sisačke podružnice radikalno desne stranke HSP AS, za Glas koncila pričala je kako u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata uopće nije postojao koncentracijski logor već da je to bilo dječje prihvatilište.

Pričala je i kako su Zagrebačka biskupija, nadbiskup Alojzije Stepinac i lokalni svećenici tamo pružali skrb djeci napuštenoj nakon što su ustaše zarobile njihove roditelje i skrbnike. Osvrnula se i na tribinu koju suorganiziraju Hrvatski studiji.

Rekla je kako je njen cilj “prikazati sudbinu djece napuštene nakon zarobljavanja njihovih roditelja i skrbnika za vrijeme velike operacije koja je, pod zapovjedništvom njemačke vojske, tijekom lipnja i srpnja 1942. provedena na području sjeverozapadne Bosne, a u kojoj su sudjelovale i domobranske i ustaške snage Nezavisne Države Hrvatske”.

Kroz koncentracijski logor prošlo 7000 ljudi

Kroz taj je koncentracijski logor u Sisku, inače, prošlo oko sedam tisuća djece, većinom s Kozare, Banije i Korduna, a točan broj umrle i ubijene djece još se ni danas ne zna. Pretpostavlja se da se radi o njih oko 2000.

Djeca, od novorođenčadi do mlađih tinejdžera, tamo su od kolovoza 1942. do siječnja 1943. godine ležala na hladnoći bez kreveta, pokrivača i hrane. Nekima su roditelji završili u Jasenovcu gdje su ubijeni, a nekima na prisilnom radu u Njemačkoj.

'Nailazim na velik strah svojih kolega. Mnogi su mi rekli da ne žele biti žrtve pojedinih portala', upozorava naša…

Gepostet von Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu am Donnerstag, 1. November 2018

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više