Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Da je Bruxelles nije ucijenio, Vlada vjerojatno nikad ne bi riješila ovu nepravdu s plaćama u javnom sektoru

Čekamo još da se na nagovor iz Belgije riješe i namješteni natječaji, klijentelizam i nepotizam

FOTO: Pixsell/Telegram

U Hrvatskoj se ne zna koliko za državu vrijedi rad medicinske sestre na Hitnoj u odnosu na rad službenika na mirnom šalteru HZZO-a. Kirurg koji u bolnici operira cijelo jutro svaki dan nije plaćen ništa bolje od kolege koji odradi pet laganih operacija mjesečno.

Piše se novi zakon o plaćama kod poslodavca koji se zove Država nakon što je diluvijalni kaos u toj zoni otjerao tolike vrijedne ljude u inozemstvo, u apatiju ili na neodgovarajuće gaže u privatnom sektoru. Svi znamo pokojeg školovanog socijalnog radnika koji je iz centra za socijalni rad pobjegao u skladište kakve strane firme, učiteljicu u mirovini koja pegla po kućama i bibliotekara iz gradske knjižnice koji u Njemačkoj živi od konobarenja.

U Hrvatskoj se ne zna koliko za državu vrijedi rad medicinske sestre na Hitnoj u odnosu na rad službenika na mirnom šalteru HZZO-a. Kirurg koji u bolnici operira cijelo jutro svaki dan nije plaćen ništa bolje od kolege koji odradi pet laganih operacija mjesečno. Svi se kunu u važnost škole, ali to se ne bi reklo po plaćama nastavnika jer razne šuše koje se šetkaju po ministarstvima zarađuju značajno više od njih.

Vatrogascima je posao da riskiraju život, a dobijemo ih za sitnu paru kao i policajce, pa da su najbolji. Mladi građevinski inženjer iz moje šire obitelji, koga su zaposlili u općinskoj službi, dao je otkaz nakon nekoliko mjeseci jer kaže da se osjećao kao da je bolestan u tom neopisivom neradu i neredu.

Jedni su preplaćeni, drugi potplaćeni

Država plaća oko 240.000 zaposlenika u državnim i javnim službama, ali odnosi cijene radnih mjesta u toj mreži nelogični su i nepravedni. Jedni su preplaćeni u odnosu na druge, drugi su potplaćeni. Izvrstan radnik nema veću plaću na istom radnom mjestu od lijenog i nezainteresiranog tipa koga bi se u kakvoj privatnoj firmi s velikim veseljem riješili od Nove Godine do Uskrsa.

Nije sasvim jasno održava li se to neodrživo stanje kod države kao poslodavca zato što nitko u vladama nije znao složiti primjeren i bazično pošten sustav plaća, nagrađivanja i kažnjavanja. Ili zato što nikoga nije bilo briga da se vaga pošteno ugodi. Ili baš zato da se nebrojene osobe zaposlene po stranačkoj preporuci ili po babi i po stričevima ne moraju pretrgnuti od posla.

Ali vjerojatno je da ni sada ne bi bilo promjena da nas na njih nije natjerao Bruxelles. U svakom slučaju, Europska unija radi reformski posao koji u samostalnoj Hrvatskoj državi nije bio napravljen nikad. Jer pare iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti nećemo dobiti ako ne uredimo sustav plaća za državne i javne službe, a riječ je o lijepih 700 milijuna eura. Ucjena je u ovom slučaju jako dobra stvar. Pa se Ministarstvo pravosuđa i uprave napokon primilo posla.

Platili liječnike, a zapostavili sestre

A riječ je o zadatku koji svakako nije atomska fizika i riješen u hodu u svim normalnim zemljama, pa i u nenormalnima. Kod nas su se, međutim, kockice u sustavu nagrađivanja kod Države do sada pomicale lijevo desno i gore dolje prvo zbog izbornih glasova, a drugo zbog sindikalnih pobuna, prijetnji štrajkovima i obustava rada.

Nedavno je, recimo, Vlada pod pritiskom iz branše povećala plaće liječnicima, ali je mirne duše na ledini ostavila medicinske sestre i tehničare koji su se onda također digli da traže svoje. Takva natezanja i navlačenja traju 30 godina pri čemu se nelogičnosti mjestimičnih vatrogasnih intervencija samo slažu jedna na drugu, a mali dobici mogu se eventualno ostvariti samo vikom i galamom. Momentalno veće plaće traže zatvorski čuvari, sutra će netko drugi.

Hrvatska je valjda jedina država EU u kojoj su se plaće nekoliko desetljeća korigirale raznim ”dodacima na plaću” tako da sada imamo 560. A unutar pojedinih službi i ustanova generalni je princip uravnilovka. Tako se službeniku može dati otkaz samo ako je ubio šefa, a skoro da je posve svejedno koliko i kako tko radi jer se to na plaćama ne vidi. Nevjerojatno je da je još u Jugoslaviji svuda postojao pomno razrađen sustav platnih razreda, a kod nas se ta elementarna formula otkriva tek sada kao topla voda.

Njemački tajnik koji je dao ostavku

Dobit ćemo, dakle, platne razrede, navodno 16, od spremačice do sveučilišnog profesora, i pripadajuće koeficijente na skali. Zatim najavljuju da će se najbolji kadar moći nagraditi s do 30 posto većim plaćama i godišnjim bonusima, a onima koje pretpostavljeni ocijene lošom ocjenom uprava će se moći zahvaliti raskidom ugovora o radu. Vidjet ćemo finale prijedloga kad zakon bude predstavljen, ali ovo već nekako zvuči.

Šteta samo da EU, kad se već korisno i pohvalno brine oko standardizacije plaća u državnim i javnim službama, ne forsira i obaveznu institucionalizaciju političke odgovornosti u Hrvatskoj. Nekidan je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Njemačke Patrick Graichen dao ostavku jer su mu našli da je osoba koju je zaposlio na mjestu direktora u Državnoj agenciji za energiju njegov – vjenčani kum. Kum je ostao bez položaja i raspisan je novi natječaj za upražnjeno mjesto.

Da se takav princip provede ovdje, Plenkovićeve bi vlasti bi bile u velikoj gabuli jer bi valjda pola politički instaliranog rukovodećeg kadra moralo smjesta odstupiti zbog namještenih natječaja, klijentelizma i nepotizma. Čekamo neki bespogovorni signal iz Bruxellesa i neku utješnu donaciju za tu svrhu da se i ta ključna reforma provede na našem terenu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više