Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Da ljudi nisu u kontejnerima, zvučalo bi šaljivo. Ministarstvo tek sada dobiva upravu za obnovu

Obnova se, začudno, nikada nije kvalificirala u naziv ministarstva kojem je cijeli mandat glavni posao - obnova

FOTO: Pixsell/Telegram

U ljeto 2020., nakon parlamentarnih izbora, hrvatska Vlada se reorganizirala. Državna imovina, koja je dotad imala vlastito ministarstvo, pripojena je Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Redosljed riječi malo je ispremiješan i dobili smo novo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Bilo je već tada jasno što će biti glavni posao novog ministarstva. Pola godine ranije Zagreb i okolicu pogodio je razoran potres. Ali obnova nakon potresa nije se kvalificirala u službeni naziv Ministarstva.

Nova reorganizacija

Tri godine nakon zagrebačkog potresa i nešto više od dvije od petrinjskog, Ministarstvo – koje je u međuvremenu promijenilo čak tri ministra – ovih je dana ponovno reorganizirano. Prvi puta otkako su Hrvatsku 2020. pogodila dva snažna potresa, u okviru Ministarstva kojem je glavni posao obnova ustrojena je nova uprava: Uprava za provedbu obnove od potresa.

Zvuči iznenađujuće. Od potresa u Zagrebu i okolici prošlo je, dakle, više od tri godine. Potres koji je pogodio Baniju dogodio se još u prosincu 2020. Ministarstvo prostornoga uređenja u međuvremenu je tri puta mijenjalo unutarnje ustrojstvo. Jedna uredba datira iz kolovoza 2020., a druga iz prosinca sljedeće godine. Niti u jednoj od njih nije predviđena zasebna uprava kojoj bi isključivi posao bila obnova.

Preuzeli sve poslove

Tek sada, u trećoj verziji uredbe koja je stupila na snagu prije tjedan dana, u organizaciji rada ministarstva predviđena je zasebna uprava za provedbu obnove od potresa. Iako im je obnova od početka mandata najvažniji posao (posao na kojem odlaze ministri i zbog kojeg dolaze novi), po kojem se ujedno procjenjuje rad Ministarstva, pa i cijele Vlade, obnova se sve dosad nije kvalificirala za zasebnu organizacijsku jedinicu unutar ministarstva.

Zbog čega je sada, po prvi puta, ustrojena zasebna Uprava za provedbu obnove od potresa? U resoru Branka Bačića, trećeg ministra koji od 2020. vodi ovo Ministarstvo, imaju spremno objašnjenje: sada su sve institucije objedinjene, i nekadašnji Fond za obnovu i bivši Središnji državni ured, a Ministarstvo je preuzelo njihove poslove, prava, obveze i radnike.

Ima nešto u simbolici

„Uprava za provedbu obnove od potresa koju navodite u svom upitu preuzela je službenike provedbenih tijela (Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda) koji su provodili postupke obnove na terenu”, odgovaraju iz Ministarstva na naš upit. Unutarnjom organizacijom predviđeno je da u novoj upravi radi 115 službenika koji će biti raspoređeni na radna mjesta kada se donese i pravilnik o unutarnjem redu.

Po tumačenju Ministarstva radi se, dakle, o čisto tehničkoj stvari. Obnova se nekad vodila s tri različite adrese, a sada će sve biti pod istim krovom, pa je to valjalo i organizacijski posložiti.

Ali nešto ipak ima i u simbolici. U tome da se obnova nikada nije kvalificirala u naziv ministarstva kojem bi glavni posao trebala biti obnova. I da su trebale tri godine i tri ministra da ministarstvo kojem je glavni posao obnova dobije posebnu upravu koja se i formalno bavi isključivo obnovom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više