Politika & Kriminal

Da, popisivanje stanovništva kasni: Vlada na dnevni red sjednice stavila prijedlog o produljenju roka

Ro je već jednom produljen, originalno je popis trebao biti gotov 17. listopada

10.09.2021., Zagreb -  U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je konferencija za medije "Popis 21" Drzavnoga zavoda za statistiku i Sredisnjega drzavnog ureda za razvoj digitalnoga drustva u povodu pocetka prvoga digitalnog Popisa stanovnistva, kucanstava i i stanova u Republici Hrvatskoj  2021. Lidija Brkovic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Danas je u 12 sati sjednica Vlade, a na dnevnom redu je i prijedlog odluke o produljenju roka za provedbu Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Dakle, izgledno da su nagađanja toćna: popis neće biti gotov na vrijeme, odnosno sutra.

Prema originalnom planu popis je trebao biti završen do 17. listopada. No, par dana prije isteka tog roka Državni zavod za statistiku je odlučio produljiti provedbu druge faze popisa do 29. studenog.

Zasad se ne zna do kada će biti produljen

Tada su javili da je tako odlučeno zbog procjene da do 17. listopada neće biti popisane sve jedinice definirane Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj. Radi se o terenskom dijelu popisa koji je počeo dan nakon što je zatvorena opcija samopopisivanja.

Zasad nema informacija o tome do kada će se popisivanje produljiti, ali bismo to mogli čuti danas na sjednici Vlade. Inače, posljednjih dana mediji su javljali kako su popisivači počeli građane popisivati zvanjem na telefon, umjesto dolaskom u njihove domove, kako bi cijela stvar išla brže.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu