Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Da, sudac koji je srušio švicarce bit će Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Informaciju o kandidiranju Dobronića s Pantovčaka su potvrdili Novom listu

Suđenje protiv osam banaka, Trgovački sud, 1. ožujka 2013., sudac Radovan Dobronić
FOTO: PIXSELL/Pixsell

Nakon što je Ustavni sud u veljači ove godine definitivno potvrdio njegovu presudu o kreditima u francima, Dobronić je kazao kako je za odluka “napokon potvrdila da hrvatsko pravosuđe posjeduje integritet. Zato ta presuda ima i važno simboličko značenje. Hrvatski pravni sustav je ponovo dobio kičmu”.

Kako je bilo i za očekivati, predsjednik Republike Zoran Milanović će predložiti suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Tu informaciju su s Pantovčaka potvrdili za Novi list.

Ovo otvara novo i za vladajuću stranku posebno osjetljivo poglavlje u nadjačavanju s ovlaštenim predlagateljem kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, predsjednikom Milanovićem. Zbog Dobronićeve presude i čvrstog stava oko nezakonitosti kredita s valutnom klauzulom (i promjenjivom kamatnom stopom) ovog kandidata neće biti nimalo lako odbiti.

Teroristi i krediti

Dobronić je prije svoje sudačke karijere radio u Zagrebačkoj banci, gdje je jedno vrijeme vodio Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje. Tamo je očito stekao dubok uvid u bankarske prakse.

U razgovoru za Nacional nakon odluke Ustavnog suda u veljači ove godine kojom su odbijene sve žalbe banaka na njegovu presudu iz 2013.-e, Dobronić je pojasnio što je mislio kad je tvrdio da su banke ugrozile cjelokupan javni poredak RH. “Težina povreda banaka u kršenju naših zakona i direktive EU-a o pravima potrošača predstavlja povredu javnog poretka Republike Hrvatske. Vidim da se to ne razumije.

Što to ukratko znači? Tko danas u svijetu krši javni poredak, a to je najveća vrijednost današnjeg demokratskog sustava u svijetu? Jedni se nazivaju teroristima koji se pozivaju na ideologiju ili vjeru. Oni direktno ubijaju nedužne ljude. Drugi tko krši taj javni poredak upravo su banke. One su 2008. izazvale i svjetsku financijsku krizu na drugi način podrivajući prirodu postojećeg sustava, dakle javnog poretka. To je najteža povreda, a to se ne smije zaboraviti”, žestok je bio Dobronić.

Kičma za pravni sustav

Govoreći o netom donesenoj odluci Ustavnog suda, Dobronić je konstatirao kako je ona “napokon potvrdila da hrvatsko pravosuđe posjeduje integritet. Zato ta presuda ima i važno simboličko značenje. Hrvatski pravni sustav je ponovo dobio kičmu”.

Može li se ta kičma osnažiti saborskim izborom vjerojatno najpopularnijeg suca u Hrvatskoj za predsjednika Vrhovnog suda, vidjet će se već ovih dana, po prvim komentarima čelnika HDZ-a na Milanovićev prijedlog. Samo glasanje o predsjedniku Vrhovnog suda u Saboru trebalo bi se održati iza 15. rujna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više