Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dačić se pohvalio da dolazi u Zagreb jer je 'Vučić tražio da malo odledimo odnose s Hrvatskom'

Srbijanski šef diplomacije doći će na Pupovčev prijem u SNV-u na koji dolaze i hrvatski dužnosnici

25.10.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Obljetnica 30 godina od osnivanja Narodne skupstine Republike Srpske.  Ivica Dacic, predsjednik Skupstine Srbije tijekom sastanka sa Miloradom Dodikom, clanom Predsjednistva BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće i ovog će pravoslavnog Božića u Zagrebu imati tradicionalni svečani prijem, kojem je domaćin Milorad Pupovac kao predsjednik SNV-a. Riječ je o skupu koji privlači pažnju još od početka 2000-ih kada se na njemu pojavio Ivo Sanader kao prvi hrvatski premijer koji je to učinio. Njegova tadašnja čestitka tradicionalnim pozdravom ‘Hristos se rodi’ obilježila je, nakon godina poratnih napetosti, početak razdoblja u kojem su se odnosi Hrvata i srpske nacionalne manjine značajno poboljšali pa je u drugom Sanaderovom mandatu njegov (kasnije i Kosoričin) vicepremijer bio Slobodan Uzelac kao predstavnik srpske manjine.

Ono što je intrigantno ove godine jest najava srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića, inače predsjednika Socijalističke partije Srbije koju je prije Dačića vodio Slobodan Milošević, da će se on pojaviti u Zagrebu na SNV-ovom primanju.

‘Malo odlediti odnose s Hrvatskom’

Kako je prenijela novinska agencija Beta, Dačić je u subotu ujutro u razgovoru za televiziju Pink izjavio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od njega zatražio da se radi na “odleđivanju” odnosa s Hrvatskom.

“Predsjednik Vučić je tražio da uspostavimo veze s (ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije) Tomislavom Žigmanovim i Miloradom Pupovcem, da malo odledimo odnose sa Hrvatskom“, rekao je Dačić na Pinku.

S Dačićem dolazi i Žigmanov

Dačić je dodao da će Srbija tražiti bolje odnose u budućnosti „bez ikakvog uvjerenja da ćemo sad jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje“.

Podsjetimo, prošle godine su na prijemu kod Pupovca, među ostalima, bili premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i tadašnji potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, SDSS-ov Boris Milošević. Zasad nema informacija planiraju li Plenković i Jandroković na prijem doći i ove godine, ali Dačić je na Pinku između ostalog rekao da se ondje “očekuju hrvatski državnici” ne precizirajući o kome je riječ. U Zagreb, kaže, dolazi na poziv SNV-a, a s njim će doći i Žigmanov, inače čelnik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine.

Potreba obnove komunikacije

Žigmanov je, u povodu Dačićeve izjave, za Hinu rekao kako je “i više nego očito da postoji potreba da se obnovi službena komunikacija između institucija dviju susjednih država, a ne da se ona svodi na suradnju institucija dvije manjinske zajednice”.

“Istina je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj sjednici Vlade dao meni u zadaću da stupim u komunikaciju s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem kako bi se vidjelo može li se glede toga nešto učiniti”, rekao je Žigmanov.

‘Uspješno obavljen posao’

Poziv ministru vanjskih poslova Srbije na tradicionalni božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća u Zagreb i njegov pozitivni odgovor posljedica je “čini se, našeg uspješno obavljenog posla”, ocijenio je Žigmanov.

“Tim prije, jer će na domjenku biti državni vrh Republike Hrvatske te će to biti prilika da se, makar i na marginama toga skupa, održe nakon dvije godine, prvi ozbiljniji razgovori na ministarskoj razini između dvije države”, rekao je Žigmanov za Hinu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više