Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dakle, bivša pročelnica koja je za najam dugovala 200.000 kuna plaća gradski lokal u centru 82 kune. Ima li Zagreb šanse?

Priča koja precizno pokazuje kako su funkcionirale stvari u Bandićevom carstvu

Gradskom imovinom i kapitalom, koji su javno vlasništvo, na svim se stranama ionako godinama mlatilo kako je Bandiću palo na pamet. Svojima se pogodovalo na svim stranama. Tako je Grad Zagreb, recimo - u jednom naletu - od Milane Vuković Runjić galantno otkupio tonu knjiga za čak 47.500 kuna. Zato su dugovi Gradu za najam poslovnih prostora - a Zagreb ih u vlasništvu ima 2497 - krajem prošle godine iznosili nevjerojatnih 319 milijuna kuna

Kada bismo došli na vlast u Hrvatskoj, prvo što bismo mijenjali je Zakon o državnim službenicima i namještenicima, rekla mi je jedna visokopozicionirana persona iz stranke Možemo. ”Nikome praktički ne možeš ništa. Jednom kad se zaposle u administraciji, zaštićeni su kao lički medvjedi. To je naprosto neizdrživo”, kaže.

Zato je osam od nekadašnjih 27 gradskih pročelnika koji žele ostati zaposleni u Gradu, nakon razrješenja moglo jedino biti premješteno na funkcije pomoćnika pročelnika ili savjetnika pročelnika. Dio novih šefova gradskih ”ministarstava” tako je za najbliže suradnike opet dobio kadrove na izborima poražene političke nomenklature.

Među njima je i bivša Bandićeva pročelnica za kulturu Milana Vuković Runjić. Suvlasnica izdavačke kuće Vuković&Runjić, registrirane kao ”obrt za trgovinu i usluge u nakladništvu”, sada je također postala pomoćnica budućeg pročelnika koji će tek biti izabran na javnom natječaju. Vidjet ćemo garantira li joj to i zadržavanje statusa povlaštenog najmoprimca u poslovnom prostoru Grada Zagreba koji joj je posve očigledno dodijeljen po političkoj liniji, kao istaknutoj članici stranke pokojnog gradonačelnika ”Bandić Milan 365”, gradskoj vijećnici i pročelnici.

Obrt bivše pročelnice najam lokala plaća kunu po kvadratu

Riječ je o uličnom lokalu od 82 kvadrata u kome radi knjižara Vuković&Runjić, koji se nalazi u Teslinoj ulici u Zagrebu, a za koji ”obrt” bivše pročelnice plaća simboličnu najamninu od – jedne kune po kvadratnom metru. Kako je došlo do toga da Milana Vuković Runjić, za desetak eura mjesečno, kapitalizira najbolje mjesto u gradu, gdje su najamnine poslovnih prostora inače 25 do 30 eura po kvadratu, lako će shvatiti svatko tko zna kako je funkcioniralo Bandićevo carstvo.

Kad je Milana Vuković Runjić prisegnula na vjernost Stranci rada i solidarnosti i ušla na Bandićevu listu za zagrebačke izbore, cijena gradskog prostora za njenu privatnu komercijalnu djelatnost postala je odjednom mačji kašalj. A premda je prostor knjižare formalno u vlasništvu gradske ustanove Kulturno-informativni centar (KIC), cijenu najamnine odredio je osobno bivši gradonačelnik, a ne uprava KIC-a.

Bandić je to učinio odlukom od 16. svibnja 2017. godine koju je nazvao ”Zaključkom o dopuni zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor”, a koju prilažemo ovom tekstu. U njoj Bandić ”iznimno” snižava najamninu na jednu kunu ”za knjižarsku i nakladničku djelatnost”, a kolateralni sretni dobitnik postala je time i antikvarnica ”Jesenski i Turk” koja se također nalazi u unajmljenom prostoru KIC-a na katu. Tako je pogodovanje Milani Vuković Runjić dobilo alibi.

Cijene koje ostali plaćaju za najam su neusporedive

Kako bismo provjerili kakve su danas cijene najma za poslovne prostore u strogom centru Zagreba, razgovarali smo sa zagrebačkom Agencijom za nekretnine Opereta. Pregledavši svoje fajlove, oni su nam kazali da trenutno za vlasnike iznajmljuju prostor od 40 kvadrata u Teslinoj, ali ne ulični kakvi su najskuplji, nego na trećem katu, za 480 eura. Na usporedivoj, ali nešto jeftinijoj lokaciji u Frankopanskoj, nude lokal s izlogom na ulicu od 95 kvadrata za 2600 eura mjesečno.

U nakladničkoj kući ”Antun Gustav Matoš”, čija se knjižara također nalazi u Teslinoj ulici, rekli su nam da je cijena najma poslovna tajna, ali iz drugih smo izvora doznali da plaćaju oko 4000 kuna premda su gradska firma u sastavu Zagrebačkog holdinga. Čak i to je oko 46 puta skuplje nego ekskluzivna cijena dizajnirana za bivšu Bandićevu vijećnicu u Gradskoj skupštini koja se u dvije godine javila za raspravu svega tri puta.

Ranije je imala dug od 200.000 kuna za najam

Kad je Milana Vuković Runjić 2006. za svoj posao iznajmila gradski prostor u Teslinoj, određena joj je najamnina od 21.000 kuna za mjesec, što je bilo adekvatno položaju lokala u najstrožem centru grada. No, zbog neplaćanja najma s vremenom je nagomilala dug od oko 200.000 kuna. Ta se nezgodna ”situacija” počela rješavati 2013. godine, kad se gospođa Vuković Runjić odlučila uhvatiti politike. Iz stožera stranke MB 365 profilirala se u njihovu kandidatkinju na lokalnima pa onda i parlamentarnim izborima, gdje je figurirala kao Bandićev format za ministricu kulture.

I te 2013. godine, prije lokalnih izbora, nakladniku Vuković&Runjić najamnina je smanjena s 21 tisuće na 12.000 kuna mjesečno, a prepolovljena je istodobno i Jesenskom i Turku. Gradska opozicija tvrdila je tada da su dotadašnji dugovi oprošteni. Čini se da je 2016. došlo do reprograma ili djelomičnog reprograma na deset godina jer obrt Vuković&Runjić, kako nam je jučer rečeno, stari dug otplaćuje mjesečnom ratom od 1840 kuna, beskamatno. Stanje njihovog duga trenutno je 110.125,20 kuna. Stare je dugove neusporedivo lakše vraćati uz sadašnji iznos najma od 82 kune koji je na snazi već četiri godine.

Dug za najam poslovnih prostora u Zagrebu su 319 milijuna kuna

No, gradskom imovinom i kapitalom, koji su javno vlasništvo, na svim se stranama ionako godinama mlatilo kako je Bandiću palo na pamet. Svojima se pogodovalo na svim stranama. Tako je Grad Zagreb, recimo – u jednom naletu – od Milane Vuković Runjić galantno otkupio tonu knjiga za čak 47.500 kuna.

Zato su dugovi Gradu za najam poslovnih prostora – a Zagreb ih u vlasništvu ima 2497 – krajem prošle godine iznosili nevjerojatnih 319 milijuna kuna. Zato se oko 800 gradskih stanova, iliti jedna petina tih nekretnina, koristi nezakonito. Zato je Zagreb u nepreglednim i svim mogućim financijskim dubiozama. Zato građani ovdje plaćaju vodu kao da je maslinovo ulje.

Ostaje da se vidi što će nova Tomaševićeva vlast napraviti oko tog općeg cirkusa koji plaćaju građani grada s najvećim prirezom u zemlji. I hoće li itko od nadležnih odgovarati za korupciju, šlamperaj, nebrigu i nerad koji je ostao iz Bandićeve ere gdje god pogledaš.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više