Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dalić potvrđena za novu šeficu Podravke: 'Referenca mi je Agrokor'

Martina Dalić dala je izjavu nakon što je potvrđena za predsjednicu uprave Podravke

Nakon što se nekoliko dana neslužbeno spominjalo Martinu Dalić kao novu predsjednicu Uprave Podravke, danas je održan Nadzorni odbor te tvrtke na kojemu je ona i službeno imenovana na tu poziciju.

Čelno mjesto Podravke preuzima nakon iznenadne smrti Marina Pucara. Nakon sjednice Nadzornog odbora, Dalić se obratila medijima ispred zgrade Podravke u Koprivnici, gdje je stigla prijepodne.

“Velika mi je čast što me je Nadzorni odbor imenovao i velika mi je čast voditi kompaniju ovakve tradicije”, rekla je odmah na početku okupljenim novinarima.

Zahvalila Plenkoviću

Dalić je zahvalila Plenkoviću na imenovanju i opisala kako vidi Podravku. “Prije imenovanja sam razgovarala sa svim dionicima kako bi se uvjerili da nam je zajednički cilj veća i jača Podravka. Taj cilj kompanije je i razlog zašto sam odlučila prihvatiti ovu dužnost. Veselim se radu s mojim timom i radnicima Podravke i nadam se da će mi oni pomoći u ostvarivanju cilja koji pred nas postavljaju dioničari”, rekla je.

Zahvalila se Nadzornom odboru i dioničarima koji su joj iskazali povjerenje. “Naročito vladi kao najvećem dioničaru i premijeru, Andreju Plenkoviću“, rekla je.

Na pitanje kako vidi Podravku rekla je kako je vidi kao kompaniju s još snažnijom proizvodnjom i profitabilnosti. “Podravka je na neki način simbol inovativnosti kod nas i htjela bih da to bude još izraženije kroz stvaranje novih proizvoda i osvajanje novih tržišta. Ovo je vrijeme u kojem puno govorimo o zelenom poslovanju i očuvanju okoliša i uložit ću velik napor da Podravka iskoristi one prednosti koje nam na raspolaganju stoje iz EU fondova u tom smislu”, rekla je.

Nije htjela komentirati kako je odabrana

Na pitanje kako je došlo do njenog angažmana rekla je kako ona nije u poziciji da komentira proces koji su dioničari koristili i način na koji su ovaj prijedlog dogovorili.

“Meni osobno je iznimno drago da je prijedlog za moje imenovanje iskazala vlada i to mi osobno puno znači. Za mene je to na jedan način i dodatna odgovornost jer je struktura vlasništva Podravke jedno vlasništvo koje reflektira kompaniju koja je važna državi i od koje država puno očekuje, ali reflektira i rezultate našeg prethodnog ekonomskog razvoja, kao što je postojanje mirovinskih fondova koji također od kompanije očekuju puno”, rekla je.

O aferi Borg

Novinari su je potom pitali smatra li da afera Borg može utjecati na imidž kompanije. “Kad sam dala ostavku na soju poziciju u vladi, objasnila sam razloge za ti i pri tim rezultatima stojim. U pozadini toga su rezultati u procesu restrukturiranja Agrokora koji se suočio s kolapsom.

Ja i ovdje mogu iskazati veliko zadovoljstvo što je taj proces uspio, što je poslovanje očuvano i što troškove toga nije snosio državni proračun, čije sam ja boje u to vrijeme branila. Taj posao koji sam ja u to vrijem vodila uz veliku podršku premijera predstavlja jedno veliko iskustvo i jednu referencu za ovaj posao”, rekla je i pojasnila kako to znači da se i mi u Hrvatskoj možemo nositi s velikim ekonomskim problemima.

O prvim potezima

Rekla je kako misli preko tjedna boraviti i živjeti u Koprivnici kako bi upoznala ljude, grad i lokalne odnose te dodala kako svaka kompanija u suvremenom svijetu mora voditi računa o društvenoj odgovornosti te kako je ta dužnost u slučaju Podravke veća od prosjeka. Kada se radi o njezinom mandatu, rekla je kako će on trajati do veljače iduće godine jer je to bio originalni mandat pokojnoga predsjednika Marina Pucara.

“Moji prvi potezi bit će upoznavanje sa suradnicima, kompanijom, susret s predstavnicima radnika, upoznavanje i posjeta proizvodnim kapacitetima. Ovdje je u tijeku priprema novog, srednjoročnog strateškoga plana. Prema tome, dolazim s ciljem da nadoknadimo neke zaostatke i dovršimo procese koje trebamo. Razmišljanja o rekonstrukciji uprave nisu samo moja, nego i od dioničara. Rekla bih da o tome sada ne razmišljam nego sa što većom mogućom energijom želim nastaviti naprijed”, rekla je.

Odluka donesena jednoglasno

Kada se radi o glasanju nadzornog odbora, rekla je i kako je odluka o njezinom imenovanju donesena jednoglasno, što joj je, kako kaže velik motiv za naprijed.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo i da prokomentira tvrdnje oporbe da se u slučaju njenog imenovanja radi o političkom uhljebljivanju, na što je Dalić rekla kako kompanija može dostaviti njezin životopis koji će odgovoriti na to pitanje. “Ova kompanija je prevažna da bi se imenovalo na takav način”, zaključila je Dalić.

Povijest Martine Dalić

Kao kandidati za poziciju predsjednika Uprave su se spominjali i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Goran Markulin, direktor Cromarisa te Davor Doko, sadašnji glavni financijaš Podravke, ali odluka je na kraju pala na Martinu Dalić.

Ona je, inače, do sredine 2018. bila jedna od najbližih suradnica premijera Andreja Plenkovića, a s funkcija potpredsjednice Vlade i ministrica gospodarstva otišla je nakon izbijanja afere Borg, odnosno nakon što je portal Index objavio tekstove u kojima se analizirala serija mailova koje je Dalić razmjenjivala sa skupinom ljudi koji su bili zaduženi za izradu Lex Agrokora, posebnog zakona kojim je u tada najveći hrvatsku kompaniju uvedena izvanredna uprava.

Nakon što su te informacije izašle u javnost, Dalić je 14. svibnja 2018., u dogovoru s Plenkovićem, podnijela ostavku na mjesto ministrice gospodarstva, a nakon toga je izdala i knjigu naslova “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma”.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više